Поправят спешно поне 3 текста на закона за извънредното положение - “24 часа” освети как блокират бизнес за милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381921 www.24chasa.bg
Шефката на правната комисия на НС Анна Александрова обсъжда с правосъдния министър Данаил Кирилов предложенията по Закона за извънредното положение при първото му гледане в парламента. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Заради отпадането на лихвите и неустойките фирми започнали да не си плащат една на друга

Поне 3 от текстовете на закона за извънредното положение ще бъдат ремонтирани спешно от депутатите, след като в понеделник “24 часа” разкри, че от недоглеждане е блокиран бизнес за милиони. А много фирми са заплашени от фалити или затваряне.

Заради чл. 3 и 4 на закона обществените поръчки в страната са напълно блокирали. От друга страна, вече е установено, че от пропуските на закона се възползват много юридически лица, които са престанали да се разплащат, без да са изпаднали в нужда.

Депутатите в правната комисия към НС все още не работят по спорните два члена, но се запознават с всички постъпили становища, каза за “24 часа” председателката на комисията Анна Александрова. В момента Агенцията по обществени поръчки се консултира с експерти, работили по тези членове на законопроекта, както и с Министерството на правосъдието. Очакванията са най-късно до следващата седмица да са започнали преработките на закона за извънредното положение.

Преди няколко дни от Агенцията по обществени поръчки твърдяха, че всеки момент ще излязат с тълкувание на двата спорни члена, които дадоха основание на много институции да замразят обществените поръчки.

“Направихме закона така широкообхватен, за да може да се тълкува в полза на гражданите. При всички случаи, ако започнем да изброяваме всеки случай, който да засягат двата члена, ще остане някой извън закона. Първоначалната ни идея беше да обхващат само физическите лица. На дебатите имаше представители и на юридическите лица и казаха, че ще останат пренебрегнати”, обясни Александрова.

Освен чл. 3 и 4 по всяка вероятност ще бъде променен и чл. 6 от закона за извънредното положение, който премахва всички лихви и неустойки при забавяне на плащания. Оказало се, че заради него много фирми умишлено започнали да не се разплащат помежду си, без да са изпаднали в тежко положение.

Междувременно изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов каза пред “24 часа”, че в идните дни ще има онлайн среща между ръководството на камарата и на Агенцията по обществени поръчки, на която да се изясни тълкуванието на въпросните два члена, заради които всички големи възложители на обществени поръчки в момента предпочитат да замразят всякаква дейност по придвижването им. “Имаме десетки сигнали от наши членове за забавени преписки, не мога да ви кажа имена и казуси, защото не съм искал разрешение от тях. Но строителните фирми, особено малките са изправени пред пълно замразяване на дейността си, защото са разчитали на тези договори, а сега изведнъж се оказва, че не може да ги подпишат. Уведомили сме и вицепремиера Томислав Дончев, на чието подчинение е агенцията”, каза Николов.

Строителен предприемач, който предпочита да не се споменава името му, се оплака в редакцията на “24 часа” от фонд “Земеделие”. Той е пред сертифициране на почти завършен сравнително голям обект, след което трябва да получи остатъка от 70% от предвидената сума, тъй като досега е получил само авансовото плащане от 30%. Но в края на миналата седмица са му съобщили, че сертифицирането и приемането се отлагат за след 13 април.

Валентин Николов изрази също и недоволство на строителите от стопирането на плановите ремонти на ВиК и електроразпределителните дружества с мотива, че когато забраните минат, ще се е натрупала много работа. “Освен това плановите ремонти имат връзка с авариите - ако не се направят навреме, авариите са по-чести”, мотивира се той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него