Горанов: Разработили сме 3 сценария за икономиката, работим по най-негативния (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8382678 www.24chasa.bg
Владислав Горанов СНИМКИ: Правителствената пресслужба

Трябва да имаме готовност да реагираме на най-неблагоприятния сценарий за икономиката. Разработени бяха три сценария, лимитът за дълг до 10 млрд. лв. покрива най-лошия от тях. Така финансовият министър Владислав Горанов обясни новия таван за дълг, който е заложен в актуализацията на бюджета.

Кризата засяга основните фактори на икономиката- потребление и инвестиции, очакванията са спадът на икономиката да бъде с 3%, възстановяването да започне от края на тази година и евентуално да приключи до края на 2021 г., прогнозира финансовият министър.
Днес актуализираният бюджет ще бъде предложен на парламентарните комисии за обсъждане. Съгласувал съм го с партиите от управляващата коалиция, с останалите това ще стане в хода на дебатите в комисии, уточни министърът.

Той не се ангажира с размера на загубите от началото на кризата досега, само посочи, че приходната част се очертава да бъде с около 2,4 млрд. лв. по –малка от заложената.

Не се развива сценарий за промяна на данъчната политика, това не е добър съветник при криза“. Така министърът отговори на въпрос как ще бъде изплатен новият дълг. Ако спазваме благоразумна фискална политика, дефицитът ще е 3%, ако се наложи да го изхарчим целия, дефицитът отива на 6-7%, каза Горанов, но подчерта, че засега не говорим за използването на целия размер на дълга.

Той отказа да уточни откъде ще бъде набавен новият дълг, само изброи възможностите- вътрешен пазар, външни пазари и международни финансови институции.

Засега съкращаване на държавни служители не стои на дневен ред, за премии ще се решава в движение, каза още той.

Горанов бе категоричен, че мерките, набелязвани от БНБ и търговските банки за облекчаване на кредитните разплащания няма да се отразят на капиталовата адекватност и стабилността на банковата система.