Прокуратурата в Търново наблюдава 48 дела за карантинни нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/8383837 www.24chasa.bg
Прокуратурата в Търново наблюдава 48 дела за карантинни нарушения

Нови 16 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки, във връзка с разпространението на COVID-19, са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура Велико Търново, съобщиха от институцията.

За периода от 26 до 30 март 2020 г., Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор нови 16 броя досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела стават общо 48 броя.

Най-много, 45 броя, са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат мястото за пребиванe /престъпление по чл. 355 от НК/. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията /престъпление по чл.231 НК/, едно досъдебно производство по чл. 326 от НК и едно досъдебно производство по чл.209 от НК, за продажба на дезинфектант при реална продажба на друга химическа течност.

От новите дела, взети на специален надзор, 15 са свързани с нарушена от страна на граждани мярка – поставяне под карантина, като делата са на РП – Свищов /7 бр./, РП – Плевен /3 бр./, и по едно на РП – В.Търново, РП – Севлиево, РП –Г.Оряховица, РП Габрово и РП – Ловеч.

Наблюдаваните дела се разпределят както следва: РП – В. Търново – 6, РП-Павликени – 7, РП – Горна Оряховица – 5, РП Свищов – 11, РП- Ловеч -3, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 9, РП – Русе – 1, РП – Севлиево - 1, РП- Троян – 1, РП – Габрово - 1.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазването на карантинния период е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи