Борисов: Заем ще ни трябва, когато тръгне да се вдига икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387095 www.24chasa.bg
Бойко Борисов. Кадър Фейсбук/Господари на ефира

                                                                                                                                         Бюджетът има резерв 5-7 млрд. лв., но заем може да ни потрябва, когато след месец или три сегашната ситуация свърши и ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката.

Това обясни премиерът Бойко Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира". Заедно с него говориха и вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

    "Румен Радев се изказал днес, че хазата била празна. Как ще е празна с 10 милиарда резерв, до 116 милиарда се е вдигнало производството на тази държава? Но той много неща не разбра за тези години. Целта на дълга е да се подготвим с буфери. Сега имаме 5-7 милиарда но в един момент ще останем без пари и ако тогава трябва да налеем за да вдигнем икономиката? Като похарчим парите ще спрем държавата ли", каза Борисов.

Борисов: Заем ще ни трябва, когато тръгне да се вдига икономиката

В момента България е много по-подготвена за криза отколкото през 2009 г., коментира пък вицепремиерът Томислав Дончев.

Борисов: Заем ще ни трябва, когато тръгне да се вдига икономиката

Най-черният сценарий за икономическите щети от коронавируса е за минус 3% ръст на БВП, а ако е минус 6 или минус 10? Защото освен да се вдигнат мерките, на нашите заводи е нужно да заработят и партньорите им навън, за да печелят, обясни още Борисов.

    Сега не е време да се спира плащането на комунални сметки, защото хората имат пари и неплащането на сметки може да фалира електро и ВиК дружествата, каза още премиерът.

Сега на хората трябва да им стане ясно колко е важно да се осигуряваш, добави Борисов. Той допусна, че при схемата 60/40 ще пострадат доходите на хора, които не са се осигурявали на реалните си доходи, а са вземали пари на ръка.

    В България на милион население се тестват съвсем малко по-малко хора отколкото в Германия, съобщи пък Венцислав Мутафчийски. Ако извънредното положение продължи над месец, ще се възобнови ваксинацията на децата, съобщи той.