Конюнктивитът е признак за КОВИД-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387501 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Опровергаха опасен мит - че не можеш да пипнеш заразата, ако имаш друга респираторна инфекция

Възпалението на очната лигавица, или конюнктивит, също е сред симптомите на коронавируса, обявиха офталмолози от САЩ. Те се базират на две китайски изследвания. Според едното конюнктивит е бил открит у всеки 30-и с КОВИД-19. Другото посочва, че при 1099 заразени 9 са имали очно възпаление.

Преди известно време бяха описани още два интересни симптома на коронавируса - пълна или частична загуба на обонянието и вкуса.

Може ли хората да боледуват едновременно от КОВИД-19 и друга респираторна инфекция? Твърдеше се, че това няма как да стане, но учени от Станфордския университет в САЩ опровергаха този опасен мит, съобщи сайтът Лента.ру. Според изследването им всеки пети, заразен с коронавируса, е инфектиран и с други респираторни вируси. Така че ако си мислите, че другите патогени могат да ви предпазят, жестоко се лъжете. казват американските експерти. Изводите са направени на основата на данни за 562-ма души с подозрения за КОВИД-19, от които 49 се оказали действително заразени. Вече бе установено, че страдащите от сърдечносъдови заболявания рискуват 4,5 пъти повече да умрат по време на пандемията.

Коронавирусът мутира и по света вече циркулират 8 негови разновидности, съобщиха учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Успокояващото е, че разликите между тях са много малки и никой не е по-смъртоносен от другите. Освен това те не еволюират към по-опасни разновидности. Според учените в САЩ вирусът мутира 8-10 пъти по-бавно от този на грипа и това е добра новина за създаването на ваксина.

Точно на обратното мнение е руският лекар Захари Лейкин, директор на фармацевтична компания. В интервю за руски медии той посочва, че РНК вирусите, към които се отнася и КОВИД-19, имат способност да мутират с висока скорост. Според него по времето, когато китайците са предали на колегите си няколко десетки щама на вируса, в него вече е имало 149 мутации.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи