Сърбия с икономически мерки за 5,1 млрд. евро срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387710 www.24chasa.bg
Синиша Мали СНИМКА: Ройтерс

Подготвихме всеобхватна програма от икономически мерки за намаляване на негативния ефект от пандемията от коронавируса и в подкрепа на икономиката на Сърбия за запазване на заетостта на стойност 5,1 милиарда евро, съобщи сръбският министър на финансите Синиша Мали на пресконференция, цитиран от Танюг.

"Програмата трябваше да бъде представена от президента Александър Вучич, извинявам се от негово име, не е с нас, не се чувства добре, но през следващите 48 часа ще се обърне към вас", каза Мали.

Пакетът от мерки е подготвен внимателно и са предвидени всички възможни последици от кризата за нашата икономика, взет е предвид и опитът на други страни, каза той, цитиран от БТА.

Пакетът предвижда четири групи мерки, като основните цели са запазване на икономическата стабилност и оказване на подкрепа на малките и средни предприятия в частния сектор. Няма да има подкрепа за онези, които са освобождавали работници, подчерта министърът.

Мали, който представи икономическите мерки заедно с председателя на Стопанската камара Марко Чадеж, добави, че по мерките е работено през последните десет дни. Четирите групи мерки са мерки в сферата на данъчната политика, директна помощ за частния сектор, мерки за запазване на ликвидността и останали мерки.

През следващите десетина дни правителството ще приеме правна рамка, която ще даде възможност за прилагане на икономическите мерки за поддържане на икономиката, каза министърът.

Програмата ще бъде финансирана от резервите на бюджета, които са достатъчни, на пазара на местния и чуждестрания капитал.

Правителството е категорично, че няма да има намаление на заплатите в държавния сектор, нито освобождаване на служители, нито намаляване на заплати и пенсии, защото в бюджета има достатъчно средства, заяви министърът.

Обмисля се помощ за най-застрашените сектори като ресторантьорство, хотелиерство и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина

Димитър Бербатов изненадващо попадна в Топ 50 на най-грубите футболисти по терените на Висшата лига. Авторитетното списание "FourFourTwo" състави класацията, в коярто водещ критерий са броят извършени нарушения. Бербо е на 31-о място с 323 фаула на сметката си през осемте години, в които бе част от Висшата лига