Сърбия с икономически мерки за 5,1 млрд. евро срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387710 www.24chasa.bg
Синиша Мали СНИМКА: Ройтерс

Подготвихме всеобхватна програма от икономически мерки за намаляване на негативния ефект от пандемията от коронавируса и в подкрепа на икономиката на Сърбия за запазване на заетостта на стойност 5,1 милиарда евро, съобщи сръбският министър на финансите Синиша Мали на пресконференция, цитиран от Танюг.

"Програмата трябваше да бъде представена от президента Александър Вучич, извинявам се от негово име, не е с нас, не се чувства добре, но през следващите 48 часа ще се обърне към вас", каза Мали.

Пакетът от мерки е подготвен внимателно и са предвидени всички възможни последици от кризата за нашата икономика, взет е предвид и опитът на други страни, каза той, цитиран от БТА.

Пакетът предвижда четири групи мерки, като основните цели са запазване на икономическата стабилност и оказване на подкрепа на малките и средни предприятия в частния сектор. Няма да има подкрепа за онези, които са освобождавали работници, подчерта министърът.

Мали, който представи икономическите мерки заедно с председателя на Стопанската камара Марко Чадеж, добави, че по мерките е работено през последните десет дни. Четирите групи мерки са мерки в сферата на данъчната политика, директна помощ за частния сектор, мерки за запазване на ликвидността и останали мерки.

През следващите десетина дни правителството ще приеме правна рамка, която ще даде възможност за прилагане на икономическите мерки за поддържане на икономиката, каза министърът.

Програмата ще бъде финансирана от резервите на бюджета, които са достатъчни, на пазара на местния и чуждестрания капитал.

Правителството е категорично, че няма да има намаление на заплатите в държавния сектор, нито освобождаване на служители, нито намаляване на заплати и пенсии, защото в бюджета има достатъчно средства, заяви министърът.

Обмисля се помощ за най-застрашените сектори като ресторантьорство, хотелиерство и др.