Турция освобождава близо 45 000 затворници заради епидемията от коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8387795 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Управляващата партия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е предложила проектозакон, който ще позволи временно освобождаване от затвора на близо 45 000 затворници в отговор на риска от възможно разпространение на коронавируса в затворите, съобщи Ройтерс.

Отделна реформа, включена в проектозакона, който Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и нейният съюзник Партията на националистическото действие /ПНД/ са внесли в парламента, ще доведе до освобождаване за постоянно на други близо 45 000 затворници, предава БТА.

В препълнените затвори в Турция има около 300 000 затворници, отбелязва Ройтерс.

Правителството работи върху реформи, целящи да намалят натиска върху системата. Същевременно правозащитни групи изтъкват, че зарази могат лесно да се разпространят в затворите.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Турция достигна вчера 10 827, по-малко от три седмици след регистриране на първия случай в страната. Броят на починалите от Ковид-19 в страната бе 168 души, според данни от снощи.

Затворници, които са изтърпели половината от присъдата си, ще подлежат на освобождаване съгласно проекта, посочи пред репортери заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Джахит Йозкан. Проектът изключва освобождаване на затворници, осъдени за тероризъм или престъпления, свързани с наркотици, сексуални престъпления, убийство и насилие спрямо жени.

Временно освободените затворници по силата на мярката, свързана с коронавируса, ще бъдат прехвърлени от затвори от открит тип и ще бъдат поставени под домашен арест, посочи Йозкан. Той добави, че депутатите ще започнат да обсъждат законопроекта следващия вторник.

Поставяне под домашен арест ще бъде възможно и за затворници над 65 години и за жени, които отглеждат деца до 6-годишна възраст, уточни Йозкан.

Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие, които са подготвили законопроекта, имат мнозинство в 600-членния турски парламент, така че се очаква той да бъде приет.