Правителството одобри нови фискални и финансови мерки за справяне с последиците от епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8388790 www.24chasa.bg

Китайското правителство ще реализира серия от фискални и финансови мерки, включително увеличаване на квотите за емитиране на облигации от местните власти и ще засили финансовата подкрепа за малкият и среден бизнес. Тези мерки ще бъдат насочени към разширяване на вътрешното търсене, подкрепа за рестартиране на бизнесите, осигуряване на заетост и помощ за всякакви предприятия да преминат през трудните времена, стана ясно след вчерашното заседание на правителството.

На него бе посочена необходимостта от засилване на антицикличните макроикономически политики, съобщи Радио "Китай". Финансовите органи вече са готови с допълнителните квоти за емитиране на специални облигации от местните власти и в момента тече процедура по тяхното разпределяне. Този източник за набиране на средства ще бъде използван целево, като приоритет ще имат региони с ключови проекти, нисък риск и перспективи за бързо набиране на ефективни инвестиции, а самите средства ще се насочват за реализация на самите проекти и програми за повишаване благосъстоянието на населението. Процесът по емитиране на облигациите от местните власти трябва да приключи преди края на второто тримесечие.

На заседанието бяха одобрени повече мерки за финансова подкрепа на малките и средни предприятия. От началото на годината Китайската народна банка е отпуснала 300 милиарда юана (43 милиарда долара) специални кредити, от които до момента са се възползвали над 7000 ключови фирми, включени в справянето с епидемията. Други 500 милиарда юана в момента са насочени към даването на кредити с лихва под 4,55% за рестартиране на бизнеси.

Министрите решиха също да увеличат с 1 трилион юана квотата за отпускане на кредити от малките и средни банки. През следващите седмици и месеци ще бъдат прилагани целеви намаления на процента на изискуемите резерви, за да се насърчат банките да насочват новопридобитите средства към реалната икономика под формата на лихвени отстъпки. Селскостопанският сектор и секторът на външната търговия, които понесоха едни от най-големите щети от епидемията ще получат по-голяма финансова подкрепа.

Финансовите институции ще бъдат подкрепени в емитирането на облигации на обща стойност 300 милиарда юана, средствата от които трябва отидат като кредити основно за малки фирми.

Правителството ще работи също за насърчаване потреблението в автомобилния сектор. Субсидии и опрощаване на данъци ще има за закупуването на автомобили с нови енергии, които принципно трябваше да приключат в края на тази година, но сега ще удължават с още две.

Подкрепа ще получат и гражданите с ниски доходи. Между март и юни временната месечна субсидия ще бъде удвоена. Специални мерки ще бъдат прилагани за хората в най-засегнатите от епидемията райони.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи