Задържаха 8 за търговия с кръв и заплахи в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8391554 www.24chasa.bg
Снимки: МВР

Повдигнато им е обвинение от Софийската районна прокуратура, наложена им е мярка за задържане за срок от 72 часа

Служители от СДВР предприеха разследване по досъдебно производство, образувано от СРП за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 30 март служители на СДВР, под наблюдението на СРП, предприели действия за установяване на лицата, като в хода на разследването е изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената. На другия ден са открити и задържани още 6-ма, за които има доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център. На всичките 8 души е повдигнато обвинение по чл. 349а, ал. 2, вр. ал. 1 НК (нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел), а на двама от тях - и по чл. 143, ал. 1 НК (принуда).

Задържаха 8 за търговия с кръв и заплахи в София (Снимки)

Осмината са задържани за срок 72 часа, като след изтичането им, ще бъде внесено искане до СРС за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ заради високата обществена опасност на деянията, на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.