Статия от 2014-а в "24 часа" стана най-споделяното нещо в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/8392866 www.24chasa.bg

Нов вирус плъзна из интернет. Най-модерното меме на първи април е снимка на  статия от хартиеното издание на  в. "24 часа" от 25 април 2014 г. Тя се превърна в най-обсъжданото и споделяно събитие днес в социалните мрежи.

Причината е заглавието й - "Новият коронавирус: задух, кашлица, висока температура", а стотиците коментари под нея възхваляват прогностичния нюх на вестника.

Разбира се, най-четена е във форумите на мамите, като в една подобна страница например е споделена 1700 пъти.

Забележително дори е, че се споделя страницата на вестника, където е отпечатана статията, като допълнително е оградена датата - 25 април 2014 г., както и изречението, в което се обясняват правилата на СЗО, свързани с това да се ограничат пътуванията. Някой наистина е разлиствал течението на вестника отпреди 6 години.

Автор на статията е Любомира Николаева - дългогодишна журналистка и здравен редактор във вестника. Журналист със забележителна експертиза, чиито публикации са изключително меродавни и прогностични. Поуката от случката е, че източниците имат голямо значение. Четенето на достоверни източници е ключово за добре информирания човек.

Всичко, което казват читателите, е вярно, но в статията става дума за т. нар. MERS или, както е прието на български, Близкоизточния респираторен синдром. Той се предизвиква от вирус, подобен на сегашния, но не точно същият. През 2014 г. заради него имаше тежки последици в Саудитска Арабия по време на традиционния хадж (поклонението в Мека за края на мюсюлманския пост).