Фармацевтите искат Ананиев да свика Висшия съвет по фармация

https://www.24chasa.bg/novini/article/8393804 www.24chasa.bg
Проф. Асена Стоименова

Очакват проблеми в снабдяването с лекарства

Здравният министър Кирил Ананиев да свика Висшия съвет по фармация. Това поиска председателя на фармацевтични съюз проф. Асена Стоимвнова. Причината е необходимостта от спешен анализ на лекарствоснабдяването у нас в условията на извънредно положение, заради пандемията от коронавирус.

„Висшият съвет по фармация е консултативен орган към министъра на здравеопазването, който обсъжда и дава становища по основните насоки и приоритети в областта на фармацията. Повече от всякога, сега в условията на пандемия от COVID-19 трябва да се обсъдят спешните мерки, които е необходимо да се предприемат във връзка с текущи и очаквани проблеми в отпускането на лекарства и лекарствоснабдяването. БФС има проактивен и дългосрочен поглед и смята, че е по-добре някои тежки ситуации да бъдат предотвратени, отколкото да се търси тяхното решение в последствие”, коментира пред „24 часа” председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова.

За наближаващ недостиг на основни лекарства, най-вече за интензивно лечение, съобщи по-рано днес Би Ти Ви, позовавайки се на писмо от 9 големи болници в Европа, изпратено до правителствата на техните страни.

„Към настоящия момент е трудно с точност да се прогнозира кои точно лекарствени продукти ще липсват от пазара, но поради затруднена логистика, спрени производства в различни точки на света и някои несъвършенства на законодателството ни, очакваме проблеми.

Логично е да се очаква недостиг на продуктите, които широко бяха рекламирани от медиите, че са ефективни срещу COVID-19. Колеги от всички краища на страната ни изпращат преснимани рецепти с по 3-4 опаковки азитромицин за приносители, които са здрави, но са “добре” информирани, а в същото време утре за някой с муковисцидоза или инфекция на горните или долни дихателни пътища няма да има от необходимия лекарствен продукт”, обясни проф. Стоименова.

Затова на съвета да се обсъдят мерки и препоръки за функциониране на фармацевтичния сектор в България в условията на извънредното положение, предлага тя.

„Наскоро бяхме свидетели на дебата за генеричната замяна. Някои заинтересовани страни реагираха крайно негативно, включително с аргумента, че нейното въвеждане е прибързано. Искам да припомня, че въвеждането на генеричната замяна е част от Националната здравна стратегия 2020 и част от управленската програма на настоящето правителство. Препоръчва се като мярка за оптимизиране на ефективността на системата от Международната банка за възстановяване и развитие още през 2015 г. и е обсъждана многократно в рамките на експертни групи, конференции и кръгли маси”, каза тя.

Според нея въвеждането на възможност за генерична замяна на лекарства от фармацевти в аптеката по време на извънредното положение и само при съгласие на пациентите, би облекчило много пациентите.

Проф. Стоименова обърна внимание на това, че обещаните от здравното министерство предпазни средства за аптеките, все още не са налични и поиска проверките по аптеки, които текат в момента за спекулация в цените на медикаментите, да се провеждат по начин, който да е съобразен с усложнената обстановка.

„Да не затрудняват работата на аптеките и обслужването на гражданите и проверяващите да не рискуват излишно да се заразят от първа линия. Това са само част от проблемите, които искаме да дискутираме и които налагат спешни решения”, обясни тя.
Според нея съветът трябва да бъде свикан спешно, защото част от проблеми се задълбочават с всеки изминал ден.

„С отлагането на дискутирането им и вземането на адекватни решения проблемите няма да изчезнат. Гърция, например, въведе спешно електронната рецепта. Виждаме, че има много възможности, стига да има желание и визия. При разработване на политики и стратегии, още повече в този момент, на първо място трябва да се поставят не лобистки и търговски интереси, а интересите на пациентите, така че да им се осигури навременно и адекватно снабдяване с лекарства, в рамките на закона”, каза тя.