Сръбски епидемиолог: Кривата на епидемията пада надолу след Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/8395224 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Вярвам, че ще забавим разпространението на коронавируса и до Великден ще овладеем ситуацията, така че кривата на епидемията да започне да пада надолу, прогнозира за в. "Данас" епидемиологът Бранислав Тиодорович.

Според него мнозинството от хората спазват ограничителните мерки, но призовава всички към желязна дисциплина, напомняйки, че сърбите трябва да се поучат от лошия пример на Италия и Испания. Той оценява, че възрастните хора се държат по-отговорно, но младите са "твърде свободни". Тиодорович посочва, че 29,8 процента от болните от Ковид-19 са на възраст от 40 до 60 години. Според епидемиолога здравната система на страната е напълно подготвена за пика на епидемията.

В. "Блиц" съобщава, че са пристигнали самолети с медицинска екипировка за борба с коронавируса, която е купила Сърбия, но транспортът е платен от Европейския съюз. Вестникът отбелязва, че ЕС напълно финансира разходите за полетите, което е част от пакет от 15 милиона евро помощ за спешни случаи.

Полетите, организирани от Програмата на ООН за развитие, осигуряват възможно най-бърза доставка на оборудване и материали, а с използването на големи товарни самолети се осигурява максимален обем на доставката и се пестят скъпоценно време и разходи, посочва "Блиц".

Всички трябва да слушаме властите и специалистите, ще дойде време и за политическите кампании, казва в интервю за в. "Курир" лидерът на опозиционното движение Метла 2020 Милош Йованович.

Той изтъква, че най-добрият начин за преодоляване на кризата, предизвикана от епидемията от коронавирус, е следване на препоръките на компетентните държавни органи и медицинските специалисти, за да не се повтаря сценарият от отделни европейски държави. Йованович споделя, че дълго време се е занимавал с политика и работа, а сега използва карантината, за да прекара повече време със семейството си, отбелязва БТА.

На въпрос дали е уместно някои опозиционни политици да използват ситуацията за политически нападки, Йованович отговаря: "Ще дойде време и за политически кампании. Сега трябва да слушаме властите и специалистите. Движение Метла 2020 никога не се е занимавало с политиканство, няма да го направи и сега."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане