Омбудсманът се застъпи пред колекторите за граждани, ударени финансово от коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8396174 www.24chasa.bg
Диана Ковачева СНИМКА: Пресцентър на омбудсмана

Общественият защитник апелира фирмите за събиране на дългове да изработят политика за работа при пандемията

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова – Тодорова, в която отправи апел към фирмите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната обстановка и проявят разбиране към граждани, които временно не могат да погасяват своевременно задълженията си, заради тежко финансово положение, в което внезапно са се оказали заради разразилата се вирусна инфекция. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Повод за тази препоръка са много жалби и сигнали на разтревожени граждани до институцията на омбудсмана през последните седмици, в които алармират, че заради кризата с коронавируса, са загубили работата си и са останали без всякакви доходи.

„При отделни казуси, експертите на омбудсмана се свързват с Вашите колеги за оказване съдействие на гражданите. С тревога констатирам обаче, че случаите, по които се търси съдействие, непрекъснато се увеличават. Това, според мен, налага да се обмисли приемането от страна на Асоциацията на обща политика, която да предостави възможност за единни действия при подобни случаи“, пише в препоръката си омбудсманът.

Доц. Ковачева посочва, че в настоящата ситуация особено уязвими са възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, родителите на деца до 12-годишна възраст, освободените от работа работници и тези в неплатен отпуск заради извънредните мерки и невъзможност на работодателите им да продължават своята дейност, както и самоосигуряващите се лица.

„Апелирам за разбиране и съпричастност като се надявам да бъде използвана всяка възможност за индивидуален подход. По този начин ще се допринесе и за преодоляване на много по-сериозни негативни последици за финансовото състояние на гражданите, а в това число и невъзможност за заплащане на търсения дълг поради изпадане в състояние на неплатежоспособност“, изтъква омбудсманът и предлага на асоциацията на колекторите да изработи и оповести политика за работа с уязвими граждани, засегнати финансово от извънредното положение.

„Подобна политика, ако бъде публична, ще осигури за гражданите ясна информация за това какви са условията, при които могат да се възползват от облекчен режим при събирането на вземанията в извънредната ситуация. Наред с това общата политика ще осигури единен подход спрямо всички граждани в подобна позиция“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева е категорична, че само отговорният и солидарен подход би довел до справяне с кризата, възникнала от разпространението на COVID -19 у нас.

„Полагането на обща грижа и проявен временен толеранс ще допринесат за бъдещи благоприятни последици и по-лесна адаптация за всички, така че гражданите да изпълняват своите поети ангажименти и задължения“, заключава общественият защитник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи