Дали алкохолът е първа необходимост по време на кризата с коронавируса?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8396636 www.24chasa.bg
Някои страни го забраниха, други решиха да оставят отворени специализираните магазини СНИМКА: Pixabay

Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на коронавируса? Някои страни го забраниха, други решиха да оставят отворени специализираните магазини. По икономически или санитарни причини, или защото "чаша вино може да помогне" за понасяне на изолацията.

Противно на Южна Африка, която забрани продажбата на алкохол, много европейски и северноамерикански страни разрешиха на специализираните магазини да останат отворени по същите причини, поради които останаха отворени и магазините за стоки от първа необходимост, като например супермаркетите и аптеките.

В Канада същият е случаят и с магазините за канабис, лека дрога, легализирана от края на 2018 г.

В Квебек премиерът Франсоа Лього оправда това решение - приветствано от потребителите, но разкритикувано от един синдикат, обезпокоен от рисковете от зараза - с това, че има риск да настъпи "хаос", ако бъдат затворени магазините за алкохол. Той допълни, че "понякога, една чаша вино може да помогне" за намаляване на стреса.

"Ако бяхме затворили магазините за алкохол, правителството щеше да загуби важни приходи", потвърждава пред Франс прес Катрин Паради, анализатор в Канадския център за зависимости и употреба на наркотични субстанции. Тя уточнява, че продажбата на алкохол носи всяка година на държавата по около 411 долара от всеки канадец.

Заради изолацията "всеки има донякъде усещането, че вечно сме петък или събота", констатира тя и отбелязва, че консумацията на алкохол се увеличава.

Доказателството, че става дума за един доходоносен бизнес, е и фактът, че Дружеството на търговците и производителите на алкохол в Квебек е внесло в държавната хазна през 2019 г. 1,146 милиарда канадски долара (738 милиона евро). Сега в Квебек магазините за алкохол са толкова посещавани, колкото "през седмиците преди Коледа", а онлайн поръчките са "съпоставими с тези от Черния петък".

От другата страна на границата губернаторът на Ню Йорк, епицентъра на епидемията в САЩ, също постави магазините за вино и спиртни напитки в списъка на търговските обекти, които трябва да останат отворени.

Асоциацията на магазините за алкохол в щата Ню Йорк потвърди, че продажбите са се увеличили значително. "В известен смисъл, подпомагаме икономиката", уверява председателят на нюйоркската асоциация Стефан Калогридис.

Още повече, че затварянето на магазините за алкохол може да доведе до увеличаване на тревожността и стреса при много потребители на алкохол, твърдят експерти.

В случай на принудителна абстиненция зависимите от алкохола могат да чувстват в продължение на няколко дни вторичен ефект от това: треперене, безсъние, гадене и др.

"Някой, който изведнъж не може да консумира алкохол, би могъл дори да получи сериозни усложнения, още повече ако става дума за човек в изолация у дома, което е много опасно", уверява пред Франс прес Ан-Елизабет Лапоант, директорка на Квебекския център за борба със зависимостите.

В период на епидемия от алкохола може да има и неочаквани ползи.

Във Франция, където избите останаха отворени, производителят Перно Рикар, втори в света в отрасъла, а после и Бакарди, бяха сред първите, които трансформираха част от производствения си процес в производство на хидроалкохолен гел.

Черният пазар също участва във войната срещу епидемията: в Полша близо половин милион литра контрабандна водка и чист спирт, произведени нелегално, се използват като дезинфектант в борбата с коронавируса, вместо да бъдат унищожени.

От другата страна на границата беларуският президент Александър Лукашенко дори препоръча по 100 грама водка след престой в сауната като чудодейно лекарство срещу коронавируса.

Русия, дълго смятана според Световната здравна организация за една от страните в света, в която се пие най-много, не въведе ограничения, нито обяви специални мерки за алкохола.

В Хонконг напротив ръководителката на изпълнителната власт Кари Лам разпореди всички ресторанти и барове да не сервират вече алкохол с мотива, че лесният достъп до алкохола може да навреди на препоръките за социално дистанциране.

"Понякога хората се сближават повече, когато са пияни, а това увеличава рисковете от зараза", каза тя.

"Най-тревожен е рискът от нарастване на домашното насилие и на насилието между партньорите", предупреждава Катрин Паради.

За да бъдат ограничени тези случаи, Гренландия временно забрани продажбата на алкохол в столицата си Нуук и района, тъй като домашното насилие се свързва до голяма степен с потреблението на алкохол и на наркотици.

/От БТА/

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България