Подигравки за плана на Шиндзо Абе да осигури по 2 маски на домакинство

https://www.24chasa.bg/novini/article/8397682 www.24chasa.bg
Японският премиер Шиндзо Абе СНИМКА: Ройтерс

Обещанието на японския премиер Шиндзо Абе да осигури по две предпазни маски за многократна употреба на всяко домакинство в Япония провокира скептични и подигравателни реакции на японците в социалните мрежи, предаде Франс прес.

Самият Абе носеше такава маска, когато обяви инициативата си в парламента и тази картина стана повод за различни подигравки в онлайн пространството. Голяма популярност доби фотомонтаж, на който Абе носи две маски - една на устата, а другата на очите.

Повечето японци възприеха изказването на Абе като неадекватно, тъй като в много домакинства има повече от двама души. В интернет стана популярна карикатура, на която няколкото членове на едно семейство застават един зад друг, като маската на стоящия най-отпред се разтяга и стига до ушите на стоящия най-отзад. Фактът, че Абе обяви плана си на първи април, накара много японци да се запитат дали не става дума за първоаприлска шега, предава БТА. 

Според мнозина инициативата на премиера ще е прахосване на обществени средства. Така смята и Кентаро Иватара, специалист по инфекциозни болести от университета в Кобе, Западна Япония, който твърди, че този вид маска, която предлага Абе, никога няма да бъде допуснат за употреба в болнична среда.

Абе заяви, че планира около сто милиона маски да бъдат доставени на близо 50 милиона домакинства в цяла Япония.

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга каза, че мярката има за цел да намали търсенето на хирургични маски и ще струва общо 40 милиарда йени (340 милиона евро).

Въпреки липсата на консенсус за ефективността на маските, те се ползват с голяма популярност в Япония и се ползват за предпазване от настинки през зимата и респираторни алергии през пролетта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина