Германия преговаряла за отпускането на милиарди на "Луфтханза"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8397699 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Германия води преговори за предоставянето на милиарди евро държавна помощ на "Луфтханза" (Lufthansa) и може да придобие дял в авиопревозвача, който спря над 90 процента от полетите си заради пандемията от коронавирус, съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Правителството и авиокомпанията обсъждат заеми, както и евентуално придобиване на дял, посочиха източниците.

Поддържаме тесен контакт с федералното правителство, за да осигурим ликвидността си, каза говорител на "Луфтханза", но отказа да даде повече подробности, предава БТА.

Говорител на министерството на икономиката също отказа коментар.

"Луфтханза" работи с банки, включително "Дойче банк" (Deutsche Bank), при преговорите с германското правителство, уточниха източниците.

Миналата седмица авиопревозвачът съобщи, че все още не е кандидатствал за държавна помощ, но преговаря с банки и властите каква помощ би могъл да получи, ако се наложи.

Кризата с коронавируса намали продажбите на "Луфтханза" от пътнически полети почти до нула, но съкратеното работно време, по-ниските такси за летища и въздушен контрол свиха разходите.

Съкратеното работно време е форма на държавна помощ, която позволява на работодателите да намали часовете труд на служителите си в период на икономически спад, но да ги запази на щат. Тази схема се използва широко в Германия, включително в автомобилния сектор.

"Луфтханза" е регистрирала или възнамерява да регистрира 87 000 от общо 135 000 служители като частично безработни в страните, в които работи, а 62 000 от тях са в Германия, обяви говорител на авиопревозвача.

В петък миналата седмица "Луфтханза" вече обяви намерението си да постави в частична безработица 31 000 служители на "Луфтханза" в Германия поне до 31 август.

В сряда компанията се договори с представителите на пилотите от "Луфтханза" и "Джърмануингс" (Germanwings), за да постави в частична безработица 4500 души.