В Австрия: нудистите може да са голи, но с маски!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8397750 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Австрия и няколко съседни страни вече налагат носенето на маски в магазините или на обществените места и се смятат, образно казано, за пионери в промяната на поведенческата култура, предаде Франс прес.

От понеделник австрийците ще са задължени да влизат в магазините с маска. Ето защо още от вчера магазините започнаха да ги раздават на входа безплатно. А основният въпрос, който се задаваше тези дни в един от виенските супермаркети, беше какво да правят служителите, ако там се появи клиент без маска, дали да му бъде забранено да влезе, предава БТА.

"Носенето на маски не е част от навиците ни, но ние трябва да започнем да го правим, за да предпазим другите", каза австрийският канцлер Себастиан Курц, обявявайки тази нова мярка в борбата с коронавируса, като призна, че става дума за промяна на поведенческата култура.

В началото на епидемията в Европа минувачите почти не носеха предпазни маски, но с ускоряването на темпото на зараза по улиците на европейските градове се появиха много повече хора с медицински или домашно изработени маски. Някои страни направиха още една стъпка напред в тази насока, като обявиха носенето на маски задължително на обществените места. Такъв е случаят от няколко дни със Словения и с Чехия и със Словакия от повече от седмица.

В Австрия Федерацията на потребителите смята, че ежедневно магазините ще имат нужда от най-малко 4 милиона маски, които да раздават на клиентите си, за да бъде спазено новото правило. Потребителската федерация не може да гарантира, че ще може да бъде осигурено това количество.

В Австрия още не става дума за налагане на наказания на нарушителите на разпоредбата, но в Чехия вече се налагат глоби от 10 000 крони (366 евро). Там не се приемат никакви изключения от правилото. Така например чешката полиция смъмри група нудисти, които се бяха разголили на брега на езеро през топлия уикенд. Говорителката на полицията Маркета Яновска заяви, че хората могат да бъдат без дрехи, там където това е разрешено, но трябва да покриват устата си. В Словения журналист на Франс прес стана свидетел как на клиент на супермаркет беше забранено да влезе, защото не носеше маска.

В Китай, Хонконг и Сингапур е обичайно да се ходи с маска на улицата. В голяма част от Източна Азия травмата от епидемията от тежкия остър респираторен синдром от 2002-2003 г. допринесе носенето на маски да бъде възприемано като нещо нормално, обяснява специалистът по медицинска антропология Христос Линтерис от шотландския университет Сейнт Андрюс. Той припомня, че процентът на смъртността при ТОРС е бил много по-висок от този при Ковид-19. В този регион на света маските вече са се превърнали в ежедневен предмет, като всеки друг аксесоар, допълва специалистът.

Въпреки че научните изследвания за маските са непълни, медиците смятат, че носенето им позволява да се спрат капчиците при кашляне и кихане, които могат да заразят другите.