Общините освободиха от наем затворени бизнеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8399408 www.24chasa.bg
ДИМИТЪР НИКОЛОВ

В Бургас, Несебър и Поморие няма да събират такси за детските градини и яслите

Обменяме информация по електронен път, но не можем да вземаме решения, каза шефът на сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов

Бизнеси, които са временно затворени заради извънредното положение, да не плащат наем за ползваните от тях общински имоти, както и такса тротоарно право. Това е най-честата мярка в общинските планове за подпомагане на бизнеса в кризата. Повече планове вече действат, други скоро ще бъдат приети.

Във Велико Търново ще освободят от наеми за търговски площи и общински помещения бизнесите, спрели дейност. Стопаните на ресторанти, хотели, магазини, спортни и фитнес зали

няма да плащат

такса за битови

отпадъци

за месеците, в които не работят. В момента се правят разчетите, а мерките предстои да се гласуват на сесия на общинския съвет в края на април, каза кметът Даниел Панов.

Като председател на сдружението на общините той предупреди, че сесиите, на които вече са гласувани облекчения за бизнеса в кризата, може да се окажат незаконосъобразни. Според него са нужни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация в синхрон с мерките на закона за извънредното положение.

“В сдружението на общините ние обменяме информация по електронен път. Не вземаме обаче решения онлайн, защото това засега не е предвидено в закона”, каза Панов.

“Законосъобразно и морално е засегнатите наематели на търговски и спортни имоти да не дължат наем за времето, през което не могат да работят”, обясни и кметът на Плевен Георг Спартански. С тези облекчения местните власти осъзнават, че извънредното положение е тежък момент за бизнеса, каза Тодор Попов, кмет на Пазарджик.

В Смолян от наем са освободени обекти, чиято работа е спряна със заповед на здравния министър, обясни кметът Николай Мелемов. Общината обмисля и удължаване на срока за плащане на данъците за имоти и автомобили с 5% отстъпка.

По заповед на кмета Живко Тодоров всички обекти в Стара Загора, които не работят, но вече са платили тротоарно право за март,

ще бъдат

компенсирани с

приспадане на такси

за следващите

месеци

100 хил. лв. от аварийния фонд пък предстои да бъдат дадени на драматичния и кукления театър, операта, библиотеките, галерията и музеите.

Кметът на Сливен Стефан Радев пък спря премахването на незаконни гаражи.

В Казанлък по предложение на кметицата Галина Стоянова ще се правят списъци на хора, които имат нужда от помощи за храна. Таксата за битови отпадъци и патентният данък пък да се плащат само за месеците, в които бизнесът е работил, а отстъпките от 5% да са целогодишни, предлага още Стоянова на общинския съвет.

Бургас освободи от такса обектите по пазари, тържища, тротоари, панаири. Обектите, които МЗ затвори, няма да плащат такса смет. По предложение на кмета Димитър Николов бяха спрени таксите за детските градини и яслите. Същото решение взеха и в Несебър, а за Поморие то предстои.

“От 3-4 години

заделяме малко

повече средства за

бедствия и кризи

и сега те свършиха добра работа, но са необходими още. В момента на бюджета на община Бургас разчита цялата област, защото сме административен и здравен център на целия регион”, обясни кметът Николов.

Първа мярка в плана за подпомагане на бизнеса на кмета на Пловдив Здравко Димитров също е да не се събира такса тротоарно право от 13 март до края на годината.

Втората - за същия период да се разсрочат всички дължими концесионни такси за 2019 г., а тези за 2020-а ще бъдат начислявани само за времето, в което обектите са работили.

Няма да се плаща наем и за общинските паркинги, които се ползват от затворени заведения, а плащането на патентния се предлага да се отмени до края на май.

“Извънредното положение е свързано със сериозни рестрикции за бизнеса. Много заведения и магазини са затворени, трудно е за всички. Целта ни е след края икономиката на града да се възстанови с най-бързи темпове”, каза Здравко Димитров.

Община Пловдив обаче специално

призова гражданите

и фирмите, които

имат възможност,

да внесат бързо данъците си, за да подкрепят бюджета.

Данъците върху имотите, автомобилите и такса смет във Варна да се плащат с 5% отстъпка до края на юни, предвижда пакетът от мерки на кмета на Варна Иван Портних. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане