ЕК дава 100 млрд. за останали без работа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8399520 www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен обяви мерки за подпомагане на европейската икономика. СНИМКА: РОЙТЕРС

Урсула фон дер Лайен: Бюджетът на ЕС да стане нов план “Маршал”

Бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да приеме формата на план “Маршал” за европейското възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса. Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на европейския план за временна заетост в четвъртък.

“Знаем, че в тази криза имаме нужда от бързи отговори. Не можем да чакаме една, две или три години, за да измислим нови инструменти”, заяви тя. По думите ѝ дългосрочният бюджет на съюза, познат като многогодишна финансова рамка, е най-силният такъв инструмент.

“Искаме да оформим този бюджет така, че той да бъде ключова част от нашия план за възстановяване. В момента има много призиви за нещо, което се нарича план “Маршал”. Мисля, че европейският бюджет трябва да бъде този план”, заяви Фон дер Лайен.

Тя представи подробности за обявените преди това намерения Еврокомисията да насочи 100 милиарда евро към запазване на работните места и доходите на служителите, докато трае епидемията от COVID-19. По думите ѝ това е огромна

сума, която

ще бъде на

разположение на

всички държави

от ЕС

Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност. Програмата носи наименованието SURE и предлага също преориентиране на всички структурни фондове, които са на разположение.

Новият инструмент ще позволи на държавите членки да получат

европейски

заеми “при

благоприятни

условия”,

предназначени да им помогнат “да покрият разходите, директно свързани със създаването или разширяването на националните режими за частична заетост”. Земеделските стопани и риболовците също ще бъдат подпомогнати.

Общата сума, мобилизирана от ЕС и държавите членки за борба с коронавируса, е 2,77 трилиона евро.

Паралелно с това шефката на ЕК скастри Унгария заради извънредните правомощия, дадени от унгарския парламент на премиера Виктор Орбан в кризата.

Тя подчерта, че мерките трябва “да бъдат ограничени само в необходимото, да бъдат пропорционални, да не траят вечно и да бъдат контролирани”.

По-рано през деня

Фон дер Лайен

се извини на

италианците

В статия в италианската преса тя призна, че отговорът на ЕС на огромната трагедия в страната е закъснял твърде много, и обеща солидарност с Рим.

Нидерландия пък поиска създаването на специален здравен фонд за подпомагане на най-засегнатите европейски страни. Според министъра на финансите Вопке Хукстра размерът му трябва да е около 1 млрд. евро.

В Европа броят на жертвите мина 30 000, като най-много са те в Италия и Испания.

Европейски експерти предупредиха, че

коронавирусът

може да

унищожи ЕС, ако

всеки тръгне да

се спасява сам

и разделенията се засилят. Според тях пандемията може да се окаже по-деструктивна от Брекзит, миграцията и дълговата криза. Бившият шеф на Еврокомисията Жак Делор заяви, че липсата на солидарност поставя ЕС в смъртна опасност.

Изтекъл европейски документ показа, че само около месец преди Европа да изпадне в остра липса на маски, респиратори и тестове, правителствата са докладвали на Брюксел, че здравните им системи са готови и не са нужни допълнителни доставки на медицинско оборудване, разкри Ройтерс. Само няколко седмици по-късно необходимостта от такова оборудване се повиши 10 пъти. Според агенцията Старият континент е проспал надигането на пандемията с успокоението, че всичко е под контрол.