1243-ма мъртви за ден в САЩ, сред тях бебе на 6 седмици (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8399566 www.24chasa.bg
САЩ станаха епицентър на заразата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия прати помощ

САЩ поставиха световен антирекорд по брой убити от коронавируса за 24 часа - 1243-ма души. Заразените в страната са над 215 000, а общо смъртните случаи - повече от 5100. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо предупреди, че само в щата може да умрат 16 000 души.

Към това се добави и друга ужасна новина - в Кънектикът заразата погуби бебе на 6-седмици. “Тестовете потвърдиха, че то е било заразено с COVID-19. Това е сърцераздирателно. Смятаме, че е една от най-младите жертви в света”, заяви губернаторът на щата Нед Ламонт. В събота властите в Илинойс съобщиха за смъртта на 9-месечно бебе в Чикаго, което тогава беше най-младата жертва в САЩ.

Пентагонът получи сигнал от самолетоносача “Теодор Рузвелт”, където имало 100 заразени моряци. 3000 души от екипажа ще бъдат евакуирани на остров Гуам, което събудило голямо безпокойство сред местните жители. На кораба ще останат само малка част от здравите моряци, за да поддържат системите.

В същото време в Ню Йорк пристигна руски самолет с маски и медицинско оборудване. Помощта бе договорена преди дни в телефонен разговор между президентите Путин и Тръмп.

Милиардерът филантроп Бил Гейтс пък излезе с план от 3 точки за борба с пандемията. Първо според него американците трябва да осъзнаят сериозността на положението и да сведат до абсолютния минимум социалните си контакти. Това трябва да продължи поне 10 седмици.

Втората стъпка е масово тестване на населението, като се даде приоритет на всички на първа линия. И най-накрая, смята създателят на “Майкрософт”, трябва да има “базиран на информацията подход за разработване на лекарство и ваксина”.