Само 8% от 759 фирми ще искат от държавата 60/40. Останалите - съкращават и намаляват заплати (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8399827 www.24chasa.bg
До четвъртък са подадени 59 заявления по мярката 60/40, но очакванията на социалния министър Деница Сачева са броят им да расте.

Едва 8% от работодателите биха се възползвали от схемата 60/40, която държавата отвори, за да не съкращават работници.

Останалите фирми или ще направят съкращения, или пращат хората си в отпуск и намаляват заплати. Това показва проучване на БСК сред 759 фирми.

Причината е, че реално държавата не подпомага плащането на заплатите, а всъщност ще печели от схемата, показват изчисления.

При подпомагането на работник със заплата 1000 лв. за 3 месеца НОИ ще плати 1800 лв. В същото време обаче от осигуровките, които плаща работодателят за тези 3 месеца плюс следващите 3, в които не може да уволни работника, НОИ ще събере 2479 лв. Или държавата реално ще спечели 679 лв. от това, че е подпомогнала заплатата на работника.

42% от работодателите планират частични съкращения вместо схемата 60/40, а 48% ще пуснат хората в отпуск.

При 12 на сто решението е да се намалят заплатите. 7% или уволняват всички, или ще забавят заплатите.

От Асоциацията на индустриалния капитал поискаха схемата 60/40 да следва тази в Германия, където на фирмата се връщат платените осигуровки. Сега схемата у нас била 23/77, в Германия е 60/0, обясняват от АИКБ.

От КРИБ също са убедени, че държавата трябва да покрива и осигуровките, а не само заплатата.

До четвъртък са подадени 59 заявления по мярката 60/40. Очакванията на социалния министър Деница Сачева са броят им да расте, а до края на седмицата Еврокомисията да одобри мярката, за да се извършват и разплащанията.

“Надявам се от следващата седмица да започнем изплащане на сумите на тези, които са получили одобрение”, увери Сачева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България