Борисов: Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8400664 www.24chasa.bg

Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Думите на премиера бяха заради публикации, че ваксината предпазва от коронавирус. България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.

Надяваме се да няма още депутати, заразени с коронавируса.

ПСР е най-надеждният тест в света. Не мога да разбера защо се създаде това противоборство за тестове в обществото.

Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става, заяви Борисов в обяснение защо правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май.

Ако Мутафчийски съобщи три последователни дни, че заразените намаляват, веднага ще облекчим мерките, зарече се Борисов.

В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да не е добре за икономиката, тези три седмици ще бъдат критични.

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, коментира премиерът.

Борисов призова шефът на детското отделение на Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров да спре да говори за облекчаване на мерките.

"Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор", обърна се Борисов към Мангъров.

Над 400 страници протоколи за лечение на коронавируса е събрал медицинският съвет, обяви шефът му Коста Костов. Това бе основната задача на съвета, поставена му от правителството.

Държавната фирма "Булбио" може да започне да пакетира хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус, обяви още Борисов.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат народните представители да замразят заплатите си на нивата от декември, обяви още премиерът. Това е решение на партията, на която той е лидер.

Министрите пък ще вземат решение да дарят половината си заплати.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи