Радев: Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8401296 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Велислав Николов

Нека не се оставяме на отчаянието, сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общество, призова президентът

Поиска здравеопазването да възприеме по-гъвкава стратегия срещу коронавируса и да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи

Дългата изолация подлага на изпитание психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи са демонстрирали своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. Това каза в изявление президентът Румен Радев по повод предложението на правителството за удължаване на извънредното положение заради кризата с коронавируса. 

Трябва да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, а не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, апелира Радев, като обясни, че е необходима мисъл за другия.

Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране, но правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното предложение за първия месец от прилагането му, каза държавният глава. И обясни, че управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни данни.

Извънредните ограничения забавят ръста на залолеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социално-икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи спешно се нуждаят от помощ, коментира Радев.

"Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Затова трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо, управляваемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, свободно движение на хора и стоки", призова държавният глава. Тази цел можело да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и всеки от гражданите.

Идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни в тези условия, които могат да се адаптират и да развият социално-икономическа дейност в криза, подобна на сегашната, каза още Радев.

Президентът поиска здравеопазването да възприеме по-гъвкава стратегия срещу коронавируса и да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация върху картината в страната и да действа целенасочено.

"Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпът до здравеопазванве на хроничноболните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи", предупреди държавният глава. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците, допълни той.

Според него част от мерките в извънредния закон и в решението на Министерския съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса, като недостатъчни. А някои от тях и за неудачни, допълни той.

Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния. А формулата 60/40 е напрактика трудно приложима, коментира още Радев.

Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация и за работещите, и за бизнес, смята той. В условията на криза реалната помощ била безвъзмездната.

Необходимо била спешно да се преразглредат някои разпоредби на "приетия в бързина и хаос" закон, които блокирали икономическия живот.

Правителството прибягва до нов заем до 10 млрд. лева преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети, критикува държавният глава. И определи решението за това като тежко, защото щяло да се плаща с години. Очакваме гаранция за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се, не могат да се възприемат без ясни правила в най-тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък, предупреди Радев. 

Според него очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а с постигане на баланс между ограничение и социално-икономическа активност.

В тези условия е критично важно Народното събрание да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения, особено на конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт, призова президентът.

Кризата открои своите тихи герои - лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите, всички работници в търговията и транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които, с риск за здравето, поддържат основните функции на държавата и икономиката, преподавателите, учениците, изброи Радев.

С всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни чувството за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите, ценностите си като общество, коментира още държавният глава.

Нека не се оставяме на отчаянието, сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общество, призова Радев. Задружните ни усилия били ключът към успеха сега и за в бъдеще.