3978 предупреждения съставиха полицаи в Пловдив, глобите - надолу

https://www.24chasa.bg/novini/article/8402286 www.24chasa.bg
Полицаи любезно предупредиха възрастен пловдивчани, които бе излязъл да си пие кафето на припек в центъра. Снимки: Радко Паунов.

Тествани са 100 жандармеристи от града, участвали в блокадата на Банско

Актовете с глоби от 5000 лева в Пловдив и областта намаляха, но за сметка на това се увеличават предупредителните протоколи. Полицаи нонстоп обикалят и пишат на хора, които неоснователно са излезли навън.

Екип на "24 часа" видя преди малко как патрул провери възрастен мъж, седнал на парапет в центъра на града да си пие кафето. Униформените му поискаха документите и много любезно му обясниха, че е нарушил ограничителните мерки. Поискаха му личната карта и му връчиха предупредителен протокол. "Следващата стъпка е акт за глоба", обясниха служителите на реда. Мъжът веднага стана и тръгна.

Техни колеги пък видяха, че трима души разговарят до паметника на Мильо и им направиха забележка, че това е забранено.

"Никога не тръгваме първо с наказателен уклон към нарушителите. Обясняваме им сериозността на положението и ги призоваваме да спазват мерките", каза шефът на областната полиция старши комисар Йордан Рогачев. По думите му предупредителните протоколи до момента са 3978 за Пловдив и областта. Актовете с глоби значително са намалели. През първия ден са съставени 92, през втория - 155 и до момента са 362. Но тенденцията е към спад.

"Хората постепенно се дисциплинират и разбират, че това се прави за тяхно добро", коментира Рогачев. Нещо повече - дори в ромските махали вече привиквали към новия ред. В първите дни полицаи с кучета обикаляха "Столипиново" и останалите малцинствени квартали. Това дало резултат и обитателите в етническите махали вече не се струпвали.

"Имаме подкрепа от ромските лидери. Самите те разясняват на населението каква е опасността от заразата", допълни Рогачев. В същото време до този момент няма данни за заразени с коронавирус в "Столипиново".

480 полицаи в Пловдив и областта всекидневно следят за спазване на мерките. От тях няма нито един тестван за коронавирус.

"Проби са взети само на пловдивските жандармеристи, които участваха при загражденията на входовете и изходите на Банско по време на карантината.  Те наброяват над 100 души, изследванията им се очакват", уточни Рогачев.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане