3 604 доброволци ще помагат на общините

https://www.24chasa.bg/novini/article/8402456 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay


Най-младите са на 18 г., а най-възрастните - на 79

3 604 доброволци са се записали до момента да подпомагат общините у нас по време на извънредното положение. Те са заявили желание да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече при доставката на храни и лекарства. Това сочат данните от 202 общини, събрани от Националното сдружение на общините в България.

Заедно с формированията, които функционират в повечето общини и доброволците, с които работи системата на Български червен кръст, данните от НСОРБ вече се интегрират в единна информационна система, до която ще имат достъп кметовете.
Платформата ще дава яснота какъв доброволчески екип е на разположение в даден момент във всяка община. Това ще даде възможност на кметовете, които ръководят кризисните щабове по места, да планират къде има нужда от помощ, включително дали да се пренасочват екипи към съседни общини, които изпитват затруднения, уточниха от НСОРБ.

Желание да подпомогнат общините са заявили както хора с висока професионална квалификация – юристи, политолози, преподаватели, бизнесмени, лекари и медицински специалисти, инженери, ИТ специалисти, архитекти и финансисти, така и безработни, пенсионери, земеделски производители, студенти. Има много желаещи и от сферата на туризма, който е сред най-пострадалите сектори. Сред доброволците са много ученици, хора с творчески професии, журналисти, включително и двама чужденци, които живеят в Павликени и в Струмяни.

Най-много желаещи да помагат са се записали в малките и средни общини. Други, особено населени места с неблагоприятна демографска структура, разчитат основно на администрацията.
Любопитно е, че възрастовият диапазон на доброволците е от 18 до 79 години.

В 186 общини у нас са обявени телефони за заявки на нуждаещи се граждани за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства.
233 общини имат доброволни формирования, в които участват 3140 регистрирани и сертифицирани доброволци. Без формирования са най-малките общини с население под 1500 жители. Координационният механизъм, уточнен на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, ще дава възможност при нужда доброволци да бъдат насочвани към населени места, които се нуждаят от помощ, уточняват от НСОРБ.
Всички постъпили данни ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР, за да се избегнат опити за злоупотреба от криминално проявени лица.

Доброволческият корпус ще бъде насочван за помощ в болници, както за немедицински дейности, така и в подкрепа на медицинските екипи. Доброволци ще подпомагат дейността на Националния кризисен щаб, на органите на реда и структурите на Министерството на здравеопазването по контрола на карантинирани лица, ще помагат и в други общински дейности като дезинфекция, доставка на храни и медикаменти за възрастни, самотно живеещи хора и хора с увреждания.

"НСОРБ благодари на всеки, който е готов да дари част от своето време и труд в подкрепа на хората в нужда!", пише още в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Стефанова има идеята от 7 години, но я реализира покрай карантината Носителка на две корони за красота написа детска книжка! Мис България Европа 2017 г. Анна Стефанова успява да реализира мечтата си по време на карантината. "Идеята за детска книжка я имам от 7 години, но все не успявам да го направя

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България