Връщането на газовите пари на хората мина на първо четене в енергийната комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8402900 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Николай Литов, Архив

ЕК предупреждава, че може да има изкривяване на пазара

Връщането на газовите пари, за които се говори, че са около 150 млн. лв., на потребителите на газ и парно мина на първо четене в енергийната комисия в парламента. "За" гласуваха 12 от депутатите, 6 бяха против. Не го подкрепиха депутатите от БСП. Промяната в закона за енергетиката е условие Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе със задна дата за цените на газ и парно от 5 август 2019 г. до 31 март тази година.  Това е следствие от постигнатите договорености между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" по делото на Европейската комисия.

Законът разписва начина, по който да бъдат възстановени парите на  клиенти на газоразпределителните дружества, както и на потребителите на топлинна енергия. За потребителите на парно се предвижда, за клиентите, които са с реално отчитане на месечна база възстановяването на надплатените суми да стане с първата сметка и до изчерпването им, а за тези, които са на прогнозно отчитане, да стане с изравнителната. 

На заседанието на комисията стана ясно, че има писмо от директора   "Вътрешни енергийни въпроси“ в Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард,  в което той изразява притеснение, че определяне на цени със задна дата ще доведе до изкривяване на пазара.Такива мнения има и от организации на газовия бизнес и от работодатели.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, който е и едноличен вносител на проектозакона, заяви, че ще има повече политически минуси и затова се е подписал сам под проекта за промяна. 

"Ако трябва да кажа моето разбиране по въпроса, по-добрият вариант е да бъдат дадени на фонд за енергийната система и да се намали цената на тока и всички да могат да изпитат по някакъв начин това връщане на тези пари", сподели той мнението си. Очакванията обаче в обществото били парите да се върнат.

Така той се съгласи с възраженията на Таско Ерменков от БСП, който видя популизъм в това връщане на пари и попита как например ще се калкулира по-ниската цена на газа в продукцията на торовите заводи, земеделците няма ли да имат претенции.

Шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов отвърна обаче, че бизнес клиентите при тази непазарна цена на газа от предишния период са работили на границата на себейстойността или под нея, свивали са маржа на печалбата си, така че клиентите им не би трябвало да имат претенции.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поясни, че парите вече са в сметките на "Булгаргаз".  Няма да има проблеми с достоверността на сметката, която ще платят гражданите и дали ще им бъде приспадната сумата от предоговарянето на цената на газа. Имаме пълна картина по отношение на клиентите и "Булгаргаз" има готовност в момента, в който този законопроект бъде приет, в сроковете, които са разписани в закона, да предприеме действия, да направи съответните преизчисления и да възстанови съответните суми на своите клиенти, а те от своя страна -  на клиентите, които са клиентите на "Булгаргаз", каза Петкова. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък обясни, че регулаторът има готовност след приемане на закона за енергетиката да се произнесе, обществото очаква справедливо връщане на надвзетите суми. "Булгаргаз" вече е внесъл в комисията предложения за цените за тези 8 месеца назад.

Иванов, както и министър Петкова  поясниха, че промените третират ролята на "Булгаргаз" като обществен доставчик, който продава газа по регулирани цени, а не като търговец на свободния пазар. До 31 декември за всичките си клиенти "Булгаргаз" е обществен доставчик и им продава горивото по цени, определени от КЕВР, а  е и търговец от 1 януари, когато заработи газовата борса.

Така че промените в закона не засягат ролята му на търговец . Въпреки това шефът на "Булгаргаз" настоя в закона да има и тест да бъдат върнати парите и за  надплатените количества на свободния пазар. Министърът и шефът на КЕВР го посъветваха, че това може да стане с анекс към договорите, а не в закона.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него