Испанка с COVID-19 роди бебе, което 10 дни не можеше да пипне

https://www.24chasa.bg/novini/article/8403201 www.24chasa.bg
Това е бебето Оливиер Снимка: Фейсбук

След като роди бебето си Оливер, Ванеса Муро, заразена с новия коронавирус, бе отделена за 10 дни от него. Сега те се събраха и тя брои часовете, преди да може да го целуне и да го докосне без ръкавици и без маска, предаде Франс прес.

"Най-трудното е да не можеш да докоснеш бебето от страх да не го заразиш - довери 34-годишната жена в жилището си в Мадрид. - То хваща пръста на ръката ми, но всъщност докосва пластмасова ръкавица. Не трябва да мислиш за това, защото е обезкуражаващо."

Раждането на Ванеса с цезарово сечение бе планирано за 16 март. Но това бе в друг живот, преди да избухне пандемията от новия коронавирус. Осемдесет и седем годишната й баба, с която Ванеса се срещаше всеки ден, се зарази с болестта и почина седмица след раждането на Оливер, пише БТА.

Тъй като й предстоеше да роди, Ванеса бе тествана за новия коронавирус. Резултатът бе положителен. Тя и съпругът Оскар Карийо се втурнаха към мадридската болница "Ла Пас", където се предвиждаше младата жена да роди. "Той не успя да ме придружи - остави ме пред вратата на спешното отделение", сприпомня си Ванеса.

Лекарите били принудени да пристъпят към преждевременно раждане с цезарово сечение. Ванеса била обзета от страх да не зарази бебето си и била притеснена, тъй като лекарите и медсестрите около нея носели специални костюми.

Оскар, който също е носител на коронавируса, разказа, че това бил най-дългият в живота му час и половина, защото не знаел как протича раждането на първото му дете. Всичко минава добре и на 13 март се ражда Оливер. Той е в добро здраве, тежи 3,6 кг, дълъг 50 сантиметра. Медицинският персонал обаче го отделя от майка му, поставя го в кувьоз и под карантина, докато два негативни теста не дадат възможност да бъде преместен при другите новородени в родилното.

След 48-часова пълна изолация в стаята си Ванеса се връща у дома без Оливер. "Може да изглежда глупаво, но когато Оливер беше в помещение, разположено няколко етажа по-долу от моето, имах чувството, че е по-близо до мен", отбеляза тя. Едва 10 дни след раждането двойката отива да прибере сина си, но с ръкавици и маски на лицата.