"Хюман райтс уоч: Болните от COVID-19 затворници в Турция да бъдат освободени

https://www.24chasa.bg/novini/article/8403205 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Правозащитната организация Хюман райтс уоч смята, че Турция да включи болните затворници в плановете си за освобождаване или пускане под домашен арест на задържани в затворите заради риска от Ковид-19, дори и в случаите, когато те са осъдени въз основа на антитерористичното законодателство на страната.

Организацията съобщава на сайта си, че е проучила случаи на затворници, чието здравословно състояние ги поставя в най-сериозен риск и които би следвало да могат да се възползват от мерки за защита от коронавируса.

"Когато се взимат мерки за защита на затворници от вируса на Ковид-19, онези, които са най-застрашени, не бива да бъдат изключвани", смята Хю Уилямсън, директор за Европа и Централна Азия на Хюман райтс уоч, цитиран от БТА.

Според него инициативата на турското правителство за намаляване на пренаселеността в затворите е подкопана от изключването на хиляди задържани по обвинения в тероризъм, включително на такива, които са изложени на риск от смърт в резултат на вируса, и "такива, които на първо място не би трябвало да бъдат в затвора".

Правителството следва да гласува законопроекта в парламента в началото на следващата седмица, напомня организацията.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган предложи във вторник въпросния законопроект, който предвижда временно освобождаване на около 45 хиляди затворници. Отделно, приблизително същият брой следва да бъдат освободени трайно съобразно други разпоредби в законодателството, имащи за цел намаляването на пренаселеността на затворите.

Предложеният проект обаче не включва онези, които са осъдени за тероризъм, което ще изключи и хиляди хора, задържани при чистките след неуспешния преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Турция арестува хиляди учени, адвокати, журналисти, държавни служители и военнослужещи, за които твърди, че са поддръжници на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че е организирал преврата чрез своята мрежа от последователи, наричана в Турция ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация). Множество кюрдски политици също бяха задържани по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), каквито те отричат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България