Цената на коронавируса може да e 4,1 трлн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/8403432 www.24chasa.bg
Логото на АБР

Цената на пандемията от коронавирус може да е 4,1 трлн. долара или почти 5% от глобалния брутен вътрешен продукт, в зависимост от разпространението на болестта в Европа, САЩ и други големи икономики. Това прогнозират от Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от Bloomberg.

Ако заразата бъде овладяна в кратък период, щетите могат да бъдат ограничени до 2 трилиона долара, или 2,3% от световната продукция, заяви кредиторът, базиран в Манила, в своя Доклад за развитие на Азия, публикуван в петък. Разходите, направени в Азия, включително тези от Китай, ще представляват около 36% от общата цена на пандемията, се казва в съобщение на институцията.

Не може да бъде отхвърлена възможността за тежки финансови сътресения и финансови кризи, каза Ясуюки Савада, главен икономист на АБР. 

На 6 март АБР заяви, че епидемията може да струва на световната икономика 347 милиарда долара и да намали темповете на растеж в световен мащаб с 0,4 процентни пункта, пише investor.bg. Оттогава епицентърът на вируса се измести от Китай към Европа и САЩ, като броят на заразените в глобален мащаб вече е над 1 милион.

Новата прогноза, публикувана в петък, взема предвид непосредственото въздействие върху туризма, потреблението и инвестициите, заяви Савада в интервю за телевизията Haslinda Amin. Разходите биха могли да нараснат още повече, ако доставките бъдат напълно прекъснати, каза той.

Зависимите от туризма и суровините страни като Тайланд „ще пострадат най-много“ от пандемията, каза Савада в интервюто. Ако болестта може да бъде овладяна в рамките на три до шест месеца, икономическото възстановяване също може да бъде по-бързо, заяви той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи