Прокуратурата разследва има ли злопоупотреби при случайното разпределение на делата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8403537 www.24chasa.bg
Сийка Милева СНИМКА: Архив

Софийската градска прокуратура разследва има ли злоупотреби и ако да, от кого са извършени при случайното разпределение на делата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повод за образуването на досъдебно производство е приключил доклад от независими одитори, който установил, че централизираната система, въведена в случайното разпределение на делата в съдебната система преди пет години от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, може да бъде обект на цялостна манипулация.

Докладът е получен във ВСС. След като като са се запознали с него, шестима от членовете на съвета - петима от съдийската колегия и един от прокурорската колегия са подали сигнал в прокуратурата.

Разпитани са вече и първите свидетели във връзка с делото. Одитният доклад е констатирал, че неоторизирано лице, стига да има електронен подпис и минимални компютърни познания, би могъл да проникне в системата и да извърши разпределение на дело.

Говорителят на главния прокурор каза, че човек с достъп до Районен съд - Враца е можело да разпределя дела в София, Велико Търново, на практика във всички градове. Освен това IT специалистите не са съдействали при одита, което е наложило тази сутрин прокурор от СГП да отиде във ВСС да получи достъп до данните.

Сийка Милева обяви, че ЕК ще бъде държана в течение на разследванието, тъй като фактите са изключително сериозни и на изпитание е подложено доверието на цялата съдебна система.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане