Земята се тресе по-малко заради карантината (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8405308 www.24chasa.bg
Заради карантината и празните улици на големите градове сеизмичният шум е намалял СНИМКА: РОЙТЕРС

Сеизмолозите се възползват от затишието за измерване на трусове и вулкани

Изолацията заради пандемията от коронавируса е намалила значително сеизмичния шум на планетата, установиха сеизмолози.

Някога препълнените улици на големите градове са празни, трафикът по магистралите е намалял до минимум, почти половината човешко население е под ключ. Именно вибрациите от колите, влаковете, автобусите и хората, които водят нормален живот, предизвикват околния сеизмичен шум. А сега, когато той силно е намалял, горната кора на Земята се движи и трепери една идея по-малко, посочва Си Ен Ен.

Тома Льокок, геолог и сеизмолог в Кралската обсерватория в Белгия, първи обърнал внимание на този феномен. От средата на март околният сеизмичен шум в Брюксел е намалял между 30 и 50%, установил той. Именно по това време в страната започнаха да се затварят училища и предприятия заради прилагането на мерките за социално дистанциране.

Подобни нива на сеизмичен шум специалистите в нормална обстановка измерват по време на почивни дни и най-вече в навечерието на Коледа, казва Льокок. Белгийският специалист е илюстрирал какво се случва с графики в профила си в туитър.

Намаляването на този шум имало интересни последици в Брюксел - белгийският сеизмолог и колегите му успели да засекат много слаби земетресения, признаци за събуждане на вулкани и други сеизмични явления, които много станции обикновено не могат да регистрират.

Подобни резултати са получили също изследователи от Лондон, Париж и Лос Анджелис. От няколко седмици насам те са способни да чуват много по-ясно естествените шумове на планетата, иначе замаскирани от бумтежа на всекидневната човешка дейност. Изследователи отбелязват, че сега сеизмичните станции на повърхността на Земята са станали почти толкова чувствителни като тези на 100 метра под повърхността, поставени там именно, за да се изолират от околния шум.

Едно от нещата, които учените се надяват да изучат по-добре в този момент на затишие, са например шумовете на океанските вълни, казва Льокок. (24часа)