Пробив в системата за случайно разпределение на делата? Гешев: Потресен съм, ако се окаже вярно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8405857 www.24chasa.bg
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Това може да се

окаже коронавирусът

в съдебната система,

каза главният прокурор

Манипулирана ли е централизираната система за случайно разпределение на делата в съдилищата, разследва Софийската градска прокуратура от петък. Системата действа от 2015 г.

Делото е образувано след сигнал до главния прокурор от 6-има членове на ВСС - 5-има от съдийската и един от прокурорската колегия, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Те сезирали Иван Гешев, след като получили одитен доклад за сигурността на системата. Установено било, че потребител с права за един съд - например врачанския, може да разпределя дела в София, Велико Търново и т.н. Това не било трудно за всеки с електронен подпис, дори и без сериозни компютърни умения.

“Направо съм потресен. Ако се окаже, че е истина, това ще е скандал. Това ще е коронавируса в съдебната система. Все едно 5 г. не сме имали правосъдие”, заяви главният прокурор Иван Гешев по БНТ.

Оказва се, че всеки който има електронен подпис, може да прави всичко - да разпределя дела, да манипулира данни.” Всеки, дори с почти нулеви компютърни умения”, добави той.

При прегледа и анализа за управление на журнални записи (логове) била установена съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които било опитвано системата да се компрометира.

В сигнала до Гешев се казвало още, че одитиращата фирма не получила пълен достъп до сървъра на системата, който се намира във ВСС , както и пълен достъп до защитната стена. Това било нужно, за да установи кой и кога е бъркал в нея.

Затова в петък прокурор и експерт са посетили ВСС, за да бъде осигурен достъп до защитната стена.

Съмнения в нейната сигурност изрази преди време и правосъдият министър Данаил Кирилов.

Системата, внедрена във всички съдилища, е разработена от “Смарт Системс 2010” през 2015 г. Най-големите радетели на тезата, че предишната е “пробита” и трябва да се въведе нова, са тогавашният правосъден министър Христо Иванов и председателят на съюза на съдиите Калин Калпакчиев, тогава член на ВСС.

През петте години системата нито веднъж не е одитирана. До проверката се стигна след разгорещени дебати във ВСС.

“Лозан Панов и неговите присъдружни дами (Олга Керелска и Атанаска Дишева - б.р.) се хвърляха като Матросов на амбразурата”, добави Гешев.

“Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в установяването на всички обстоятелства по случая без значение на опитите за натиск, които ще последват. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско обществото в една от трите власти у нас”, заяви Сийка Милева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на