Отпушват обществените поръчки, отсрочват и лизингови вноски (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8405877 www.24chasa.bg
Трибуната, от която се изказват депутатите, беше редовно дезинфекцирана. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С поправки в Закона за извънредното положение

Само карантина или прием в болница отлага плащанията, оспорва БСП

Разрешиха съдебни заседания онлайн

Сроковете по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури няма да се спират за времето на извънредното положение заради коронавируса. Поправката, която трябва да отпуши търгове за стотици милиони и да позволи на бизнеса да работи, обсъди в петък по предложение на ГЕРБ Народното събрание.

Текстът трябваше да бъде гласуван късно през нощта в петък. Той дава възможност да не се спира напълно дейността по обществените поръчки, както се случи на практика след приемането на Закона за извънредното положение на 13 март. Заради 2 члена в него Агенцията по обществените поръчки бе блокирана, а КЗК реши да преустанови напълно заседанията си и да замрази придвижването на жалбите по търгове, независимо че така бяха блокирани дейности за стотици милиони лева.

По изчисления на “24 часа” от 13 март до днес

заради закона

са спрени

обществени

поръчки за над

250 млн. лева

във всякакви области, включително такива, които са свързани с коронакризата, но не се отнасят за медицински изделия и апаратура, за които бе предвидено специално изключение. Например образователното министерство обяви преди 3 дни поръчка за 1,4 млн. лв. за доставка на софтуер и техника за дистанционно обучение, която не може да придвижи.

Съдебните заседания, както и тези на държавни органи като КЗК да могат да се провеждат неприсъствено, разреши още поправката в Закона за извънредното положение.

Допълнени са и възможностите да не се прилага съдебно преследване и изземване на имущество за хора, които не плащат навреме вноските си по кредити. Сега към тях се добавят и плащанията по лизингови договори.

Депутатите от БСП оспориха предложението на ГЕРБ

отлагането

на вноски

по кредити

или лизинги

да е възможно само за хора, поставени под карантина или приети в болница. Според социалистите само тези причини са изброени от авторите от ГЕРБ, а записът в закона “или други основателни причини” не бил конкретен.

Променя се и текстът, който позволява на фирми да не се разплащат помежду си до отмяната на извънредното положение. Тъй като има злоупотреби с тази разпоредба, ГЕРБ предложи това вече да важи само за физически лица.

На заседанието на правната комисия по-рано в петък

от БСП се

обявиха

против новите

текстове

С тях се правят отстъпки за бизнеса, но не и за голяма част от гражданите, а даването на правомощие на ВСС със свое решение да определя сроковете на кои производства да не спират, е смесване на властите, критикува Крум Зарков.

Той бе подкрепен от шефа на ВКС Лозан Панов, който бе гост на заседанието и също подчерта, че ВСС не е законотворец и в така предложените промени в Закона за извънредното положение се смесват властите.

Гласуването на промените трябваше да е в нощните часове на петък срещу събота. Наложи се заради новите правила, по които депутатите ще работят заради заразените с коронавирус трима техни колеги.

Гласуванията се провеждат 30 минути след края на всички разисквания, като народните представители се разделят на две групи и влизат по график в залата, след което секретарите на НС ще обобщават резултатите. Докато се обсъжда закон, в пленарната зала не може да са повече от 1/4 от всички 240 депутати.

Отменят се парламентарните ваканции около Великден и лятната през август. Регистрацията на депутатите пък вече ще започва час по-рано преди заседанието.

От БСП бяха против. “Това предложение не е, за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфортът на правителството. Вижте как работят касиерите в магазините, шофьорите, полицаите. С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа. Ние абдикираме”, каза Кристиан Вигенин.

За късно през нощта остана и решението дали да бъде удължено извънредното положение в страната до 13 май, както предлага правителството. Дебатите по предложението бяха бурни, а от ВМРО и БСП поискаха срокът да е до 30 април.

Мерките на правителството са навременни, но няма ясен анализ какво прави държавата при стартирането на икономиката, заяви Александър Сиди от ОП. И поиска да се направи стратегия за защита на уязвимите групи от вируса, а останалите бавно да бъдат върнати към нормалния живот.

ДПС ще подкрепи искането на правителството, защото карантината и мерките дават резултати, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

“Ние осъзнаваме, че спорът е за две седмици. Този срок е политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта е цялото ѝ приложение от заразата до смъртта на някого, който е уязвим”, каза след края на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че в закона за извънредното положение са разписани правила и норми, които определят поведението на институциите и бизнеса в това време.

“Нека не яхваме тази популистка теза, която вълнува и мен, и моето семейство - кога ще излезем от кризата. Няма да излезем с отмяна на извънредното положение”, категоричен бе Горанов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България