Законът за енергетиката мина на първо четене

https://www.24chasa.bg/novini/article/8405919 www.24chasa.bg

Парите от поевтиняването на руския газ да се връщат на потребителите чрез приспадане от сметките им. Това решиха депутатите, след като приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Законопроектът беше приет с 123 гласа "за",0 - "против" и 54 гласа - "въздържали се". С цел да се избегне струпването на хора в пленарна зала, депутатите гласуваха на две групи - първата група влеле в зала в 20.00 часа и тя включваше депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите депутати. От 20.30 часа пък гласуваха втората група, която включваше депутатите от ПГ на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Поправките в закона са необходими, за да влезе в сила договореното между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на доставения газ за България.

Приетите текстове регламентират още разпределението на получената разлика от над 150 млн. лв. към потребителите, след преизчисляването на цената на газа със задна дата от август 2019г. Сумите ще бъдат приспадани с всяка фактура на потребители, които имат месечно отчитане на парно и топла вода, а тези, които използват годишна изравнителна сметка ще получат сумата еднократно. В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията, а в случай, че тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспада от следващата, докато сумата не бъде изравненена.

Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година. Суми ще бъдат възстановявани и на клиенти, които са се отказали, но към 5 август 2019 г. и след тази дата са ползвали газ или парно.

Според приетите промени, първо "Булгаргаз" трябва да възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества суми по договори за доставка на газ от 5 август 2019г. до 31 март 2020г., след намаление на цената на газа от промяна на договора с "Газпром Експорт. ". Това трябва да стане в срок от 14 дни.

След като законът бъде приет окончателно и на второ четене, КЕВР трябва да определи със задна дата за всеки месец от 5 август 2019г. цени на доставките на "Булгаргаз" и на газоразпределителните дружества и на топлофикациите, както и на тока, произведен от тях, а дружествата ще имат месец, за да определят какво имат да възстановяват на клиентите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане