Платформа за българите по света прави Йотова

https://www.24chasa.bg/novini/article/8405963 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илияна Йотова често се среща с българските общности по света, но иска да им помогне да установят постоянен контакт помежду си. На снимката тя е на честването на 160 г. болградска гимназия “Г. С. Раковски” в Бесарабия през октомври 2016 г. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Вицепрезидентът е в постоянна връзка със 150 BG дружества

Платформа за българите в чужбина прави вицепрезидентът Илияна Йотова. Пилотният проект вече е готов и предстои да бъде пуснат.

В платформата ще бъде събрана максимално пълна информация за сънародниците ни по света, за да е лесна комуникацията с тях и между тях. “Прави се приложение, което ще може да се изтегли на телефона. В него ще излизат българските диаспори в различните държави - с кратки данни за тях, с контактите им, със събитията и инициативите им. Така всеки, който пътува, при желание или нужда може да им се обади”, обясни Йотова пред “24 часа”.

Идеята ѝ е платформата да се разширява и допълва с информация от българските институции, която интересува сънародниците ни по света - медицински осигуровки, условия за пенсиониране и т.н.

Да се създаде асоциация на българските общности по света, която да бъде представена навсякъде, където има българи, предлага още Йотова. Тя вече поддържа постоянен контакт с над 150 дружества на българи от 33 държави, както и с отделни граждани. “Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом - България, и не можем да създаваме паралелни родини”, обяснява тя. Затова си е поставила цел - да посвети 2020 г. на единението на българите в България и българите по света. Не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности, категорична е Йотова.

Основният проблем пред историческите ни диаспори днес е запазването на българския език и идентичност, предупреди вицепрезидентът.

Заради това Йотова предлага да бъде създаден български национален културен институт за защита на българския език, традиции и култура. Той ще е по подобие на испанския институт “Сервантес” или немския Гьоте институт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него