25 000 работни места застрашени във Варна заради кризата с коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8406771 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

По поръчка на Община Варна Институтът за пазарна икономика (ИПИ) подготви доклад за влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града, съобщават от Общинския пресцентър. До две седмици предстои да бъде изготвен и по-подробен анализ за икономическия профил на морската столица в контекста на новите предизвикателства.

В документа са представени анализи и данни за секторите и работната сила във Варна в навечерието на кризата, за туризма, общи бележки за икономиката и ефекта от COVID-19, прогноза за ефекта на кризата върху работната сила по сектори.

Потенциално застрашени са и около 25 хил. работни места в секторите, които са най-силно ударени от борбата с пандемията и обявеното извънредно положение. Броят на хората, които ще изгубят работата си най-вероятно ще бъде поне наполовина от горната прогноза, в зависимост от продължителността на кризата и ефективността на държавните мерки в посока ликвидна подкрепа на предприятията и защита на работните места. Възможно е и бързо възстановяване на голяма част от загубените работни места, при „отпушване“ на летния туристически сезон.

Въпреки кризата и сериозния удар върху туризма, Варна остава най-перспективният

икономически център в Северна България. Увеличаващо се население, добра образователна структура и приток на млади хора в местните университети подкрепят човешкият капитал на морската столица и задават посоката за растеж. Ориентирането на местната икономика към по-високата добавена стойност, в т.ч. с развитието на информационните технологии и развойната дейност, както и доброто развитие на тежката промишленост в широката периферия на града, са процеси, които няма да спрат в резултат на коронавируса.

Преди кризата коефициентът на заетост в област Варна достигна близо 70% през 2019 г., което е рекорд за областта в новата история на страната. Безработицата също е на рекордно ниски нива – 2,8% в община Варна и 3,9% в община Девня за 2019 г., трайно безработни в град Варна почти няма.

Над 60 000 са заетите в строителство, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, култура, спорт и развлечения в община Варна. Това са и секторите, които ще бъдат най-тежко засегнати от кризата. Трябва обаче да се отчита, че това са и сектори, в които работната сила най-бързо може да се възстанови, при отпадане на всички ограничения и отпушване на икономиката.

Други над 40 хил. са заети в сфери, които не са толкова зависими от туризма и в които работните места са в по-малка степен засегнати от моменталния ефект на кризата - финанси, информационни технологии, професионални дейности, администрация и управление, образование и здравеопазване. Последните два сектора също понесоха тежък удар от коронавируса, но към момента опасността от загуба на работни места в тях остава по-малка, сочат данните от доклада.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане