Данаил Кирилов: Лозан Панов ми дължи извинение заради системата за случайно разпределение на делата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408003 www.24chasa.bg
Данаил Кирилов

Вместо да се ангажира с проблема, той опита да ме злепостави, казва правосъдният министър  

Много съм разочарован, но не съм изненадан. Това каза пред „24 часа” правосъдният министър Данаил Кирилов по повод изводите на одитен доклад, че централизираната система за случайното разпределение на делата е несигурна и манипулирана.

В петък Софийската градска прокуратура започна разследване, което трябва да каже кой и кога нерегламентирано е прониквал в системата, която действа от 2015 г. Одит показа, че всеки с електронен подпис, дори и с минимални компютърни умения, може да проникне и да разпределя дела и да манипулира данни.

„Още през юни миналата година поставих въпроса. За съжаление, притесненията ми се оказват все по-основателни”, добави правосъдният министър.

На 3 юли 2019 г. той отиде във ВКС, за да види как се извършва случайното разпределение на делата. Кирилов сам поиска да наблюдава разпределението на делата в Търговската колегия, където се решават правни спорове за милиони. Тогава министърът посочи, че дебатът за сигурността на системата е важен и ще поиска одит.

След разгорещени спорове през декември ВСС реши да се направи такъв.

„Вместо председателят на ВКС Лозан Панов да се ангажира с проблема, той опита да ме злепостави. Мисля, че понастоящем ми дължи извинение”, категоричен е правосъдният министър.
Кирилов добави, че е получавал много сигнали за несигурността на системата. „Според мен крайно време е да се изработи адекватна и ефективна”, добави той.
В четвъртък изводите на одитния доклад ще бъдат дискутирани на заседание на Пленума на ВСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България