Валентин Николов: Отлагаме промените в закона за енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408237 www.24chasa.bg
Валентин Николов СНИМКА: Николай Литов, Архив

Заради краткото време изникнаха казуси, които трябва да решим, един от тях е бизнесът

Хората, които ползват газ и парно, ще си получат парите по най-бързия начин, заяви председателят на енергийната комисия в парламента

Енергийната комисия на парламента отложи заседанието си за приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене. Заради краткото време изникнаха казуси, които не можем да решим, един от тях е бизнесът.  Това съобщи за "24 часа" нейният председател Валентин Николов. Промените трябваше да бъдат гласувани в зала  в понеделник.

Изменението на закона предвиждаше да се възстановят надплатени пари за природния газ на крайните клиенти - битови потребители на газ и парно, както и на индустриалните клиенти, които са купували горивото на регулирани от КЕВР цени - тоест от 5 август миналата година до 31 март тази година. Казусът се появи за индустрията, която от 1 януари купува природния газ по договори с "Булгаргаз" по свободно договорени цени. Става въпрос за 45 млн. лв., по сметки на работодателите.   

Николов каза, че решението трябва да се намери по най-бързия начин.  То трябва да развърже казуса за възстановяване на надплатени суми както за купения от бизнеса газ от 1 януари, така и за цените на газа за балансиране.

Още на заседанието на енергийната комисия по промените в закона в петък, стана ясно, че има писмо от дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, в което се настоява да няма законови текстове за връщане на парите със задна дата за свободния пазар, тъй като това ще го изкриви. 

По-късно през деня пък Асоциацията на организациите на работодателите поиска оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Въпреки забавянето на промените в закона, Николов каза, че  хората, които ползват газ и топлинна енергия, трябва да са спокойни, че парите им ще бъдат върнати максимално бързо от доставчиците им - газоразпределителните компании и топлофикациите.