240 млрд. евро кредитна линия за изпадналите в затруднения заради вируса страни от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408503 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания, съобщи БТА. Линията ще бъде отворена за страни, изпитващи затруднения заради епидемията от коронавирус.

Сумата се равнява на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и е също така границата, до която могат да бъдат получавани кредити от страните в зависимост от техния БВП.
Сентену, който е португалец, изтъква в интервюто си за в. "Фигаро", публикувано преди видеоконферентното заседание на европейските министри на финансите във вторник, че тези заеми не бива да се прибавят към икономическите и социални страдания.

"Няма никакъв смисъл да се обвързва кризата с пандемията с програма за приватизации или реформа на пазара на труда", изтъква той.

ЕСМ беше създаден през 2012 година по време на дълговата криза в еврозоната, за да помага на страни, изпитващи проблеми да се финансират на пазарите.

Бенефициентите трябва на теория да прилагат в замяна често пъти болезнени реформи, както стана с Гърция.

Мариу Сентену обясни, че ще има някакво обвързване с условия, но тези кредитни линии ще бъдат различни от логиката на кризата със суверенните дългове. "Идеята е да не се стигматизират страните. . . и трябва да се отчитат икономическите и социални страдания, които непрестанно нарастват", допълни той.

Министрите на финансите от еврозоната ще се опитат на видеозаседанието си във вторник, на което са поканени и останалите финансови министри от ЕС, да се споразумеят по съвместни икономически предложения срещу пандемията от коронавирус.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане