Австрия дава 15 млн. помощ на вестниците заради кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408702 www.24chasa.bg
Австрийският канцлер сложи маска по време на заседание на парламента.

15 млн. евро ще отидат и за подкрепа на телевизиите и радиата в страната

Австрийското правителство планира пакет от помощи за медиите заради кризата с коронавируса, съобщи в. “Дер Щандард”. След гласуване в петък вечерта вестниците в страната ще получат 14,8 милиона евро специално финансиране. Най-много се очаква да отидат заради тиража в Kronen Zeitung, Heute и Oe24.

Търговските частни радио- и телевизионни оператори пък ще получат допълнителни 15 милиона евро специално финансиране, а обществените - 2 млн. евро.

Собствениците на медии при всекидневници получават финансова подкрепа с еднократна сума от 3,25 евро на копие от средния тираж на основата на информацията от 2019 г. Най-високите субсидии отиват при Kronen Zeitung и безплатните вестници Heute и Oe24.

В проекта за подпомагане за ежедневниците се споменава средният тираж през 2019 г. Не се уточнява дали става дума за средната стойност през седмицата, или за много по-високите тиражи на неделните издания

При пресмятане въз основа на тиражите през седмицата по данните от 2019 г. – без неделните издания – Kronen Zeitung ще получи 2,72 евро специално финансиране, а Heute и Oe24/Osterreich - по около 1,8 милиона евро. От седмичниците най-много ще вземе местното издание в провинция Долна Австрия - 132,3 хил. евро.

Исканията от издателите на вестниците трябва да се подадат в рамките на четири седмици след края на деня, когато федералният закон бъде обявен, и трябва да съдържат подходящи аргументи и доказателства за размера на тиража. Наскоро медийната индустрия се сблъска със сривове на рекламния пазар.

В допълнение към ежедневните вестници трябва да има и пари за частни радио- и телевизионни оператори. След като частните радио- и телевизионни оператори се изправиха пред 70-процентов спад на продажбите, правителството ще увеличи частния фонд за излъчване, за да може и тук да предприеме ефективни мерки за противодействие. Според информация от кабинета на канцлера Себастиан Курц частните радио- и телевизионни оператори ще получат допълнителни 15 милиона евро специално финансиране. От 2019 г. те получават 20 милиона частно финансиране за излъчване.

Същевременно заради кризата Австрия обяви въвеждането на мораториум върху заемите за потребители и малки предприятия. Тoвa щe вaжи зa oкoлo 3 млн. крeдитa.

Държaвaтa щe cтaнe гaрaнт нa 90% oт крeдититe нa кoмпaнии, дocтигaщи рaзмeрoт 120 млн. eврo, или нa тримeceчния oбoрoт. Тaзи прoгрaмa щe ce прилaгa c пaкeт зa eднoгoдишнa прoгрaмa зa изплaщaнe нa дивидeнти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи