Гешев: Фирмата, поддържала системата за разпределение на дела, не е искала пари. Защо? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408827 www.24chasa.bg

Главният прокурор се надява слуховете за тарифа за определяне на съдия да са неверни

Защо фирмата, поддържала системата за случайно разпределение на дела, го е правила безвъзмездно цели 5 години? Този въпрос зададе пред Нова тв главният прокурор Иван Гешев.

Поводът е независим одит на програмата. Той показа, че всеки с електронен подпис, дори и с минимални компютърни умения, може да проникне и да разпределя дела и да манипулира данни. Затова в петък Софийската градска прокуратура започна разследване, което трябва да каже дали е имало нерегламентиран достъп в системата, която действа от 2015 г. За целта е назначена експертиза.

Дори срещу одита имало съпротива. Фирмата, която го извършвала, получила само частичен достъп до сървъра. Затова 6-има членове на ВСС подали сигнал до прокуратурата. Още през м. г. пък шефът на ВКС“ г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, доколкото чета протоколите, са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза на тази система”, каза Гешев и попита защо. Той бил потресен от заключенията на одита. “Все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години”, каза главният прокурор.

“Аз искрено се надявам слуховете, които циркулират от около 10 000 евро за разпределяне на дело на конкретен магистрат, да се окажат неверни”, допълни той. И посочи, че системата била въведена през 2015 г., докато правосъден министър бе Христо Иванов. Той и Калин Калпакчиев, тогава член на ВСС, натискали именно фирмата “Смарт Системс 2010” да я направи. “Интересно ми е защо”, запита се Гешев.

За резултатите до досъдебното производство прокуратурата ще уведоми Европейската комисия. Причината е, че системата е действала, докато сме били под мониторинг, обясни Гешев.