ВМРО: Държавата и общините да освободят засегнатите фирми от наеми, данъци и такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408830 www.24chasa.bg
ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ

Да се намалят наемите на общински имоти, както и отделни местни данъци и такси на засегнатите от кризата фирми и физически лица, или да бъдат освободени изцяло от плащания до приключване на извънредното положение. Това гласи предложението, което заместник-председателят на ВМРО съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и група народни представители са внесли като промяна в Закона за извънредното положение. Според вносителите това е стъпка, която би дала шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България.

За облекчаване на тези лица редица общини в страната приемат или имат намерение да приемат различни мерки от подобен характер, но същевременно в немалка част от тях се пораждат съмнения доколко подобни решения са законосъобразни. Причината е, че има законови ограничения за промяна на размера на местните данъци и такси през годината, се казва още в мотивите на предложението.

Така предложените допълнения към закона дават възможност на министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, които предоставят под наем държавни имоти, да могат да приемат решения за намaляване на размера на наемите или за освобождаване от заплащането им по време на действие на извънредното положение на наемателите на държавни имоти, които са принудени да ограничат своята търговска, стопанска, производствена или друга дейност, свързана с предоставянето на стоки и услуги.