Менда Стоянова предлага нов таван за външни заеми - до 10 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/8408847 www.24chasa.bg

6-7% свиване на икономиката е лошият сценарий, разчитаме на 3%

Да се осигуряват пари и чрез външни държавни заеми от международни финансови институции и да се увеличи лимитът по програмата за облигациите, които могат да бъдат емитирани - от 8 на 10 млрд. евро.

Тези предложения е внесла шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от МВФ, предлага още тя. Решението на управителния съвет трябва да е взето не по-късно от 7 дни след съответната покупка на правата, срокът за ползване на заема от държавата е 90 дни, а след изтичането му правото на държавата върху неизползваната част се погасява. Плащанията по главницата и лихвите да са в срокове на съответните плащания от БНБ към МВФ, разписва тя.

Нямаме дълг от 10 млрд. лева, а искане за 7,8 млрд., обясни Стоянова пред bTV. И припомни, че сме втори в Европа по най-нисък дълг.

Според най-мрачната прогноза българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента обаче се говори за свиване с 3%. Безработицата е нараснала много, призна Менда Стоянова, но това се дължало и на завърналите се от чужбина българи, които се регистрират на борсата.

След председателката на парламента Цвета Караянчева и Стоянова определи замразяването на депутатските заплати към нивата от декември 2019 г. като “популистко”. Караянчева се извини за думите си, след като премиерът поиска замразяване. Групата на ГЕРБ ще предложи на следващото си заседание депутатите ѝ да даряват половината от заплатите си на дарителската сметка на здравното министерство, обяви Стоянова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи