Проф. д-р Габровски: Лекарите са призвани да спасяват животи, не да събират трупове

https://www.24chasa.bg/novini/article/8409130 www.24chasa.bg
Проф. д-р Николай Габровски СНИМКА: Архив

Спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден.

Това каза зам.-директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз проф. д-р Николай Габровски пред Нова тв.

Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите.

Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология.

„След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине - споделя с горчивина проф.д-р Габровски. - Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове.“

Проф. Габровски разказва, че най-тежки са били първите случаи на коронавирус, които се установиха в "Пирогов". Болницата е трябвало да остане до последно мястото за спешно лечение на хора с различни заболявания от COVID-19. Но след като първите пациенти с коронавирус, отидоха да потърсят лекарска помощ в "Пирогов", плановете се променили.

Според него страшното е, че никой не е подготвен за коронавируса, а трябва да се взимат решения на момента.

"Това, което видях, че се случва с белия дроб и промените, които настъпват, без да съм компетентен в тази област, все пак съм неврохирург, бих описал като изключително силно притеснителни", споделя проф. Габровски.

Трябва да си дадем сметка, че ни предстоят трудности и да реагираме по възможно най-спокойния и адекватен начин в създалата се ситуация, смята проф. Габровски.

Той коментира и отношението към лекарите, аплодисментите, които получават и мнението на обществото за медиците. "Аз съм дълбоко убеден, че лекарската професия е хуманна, повечето от лекарите са професионалисти, повечето от тях живеят с професията си и нямат никакви колебания в труден момент какво точно трябва да направят."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане