Гешев: Положението със случайното разпределение на делата е трагично

https://www.24chasa.bg/novini/article/8410205 www.24chasa.bg
Подобно на българския главен прокурор Иван Гешев, американският зам.-главен прокурор призовава институциите да вземат своевременни и адекватни мерки за справянето с кризата. Снимка Архив

Главният прокурор се изследвал за коронавирус преди 2-3 седмици, пробата му била отрицателна

Положението с централизираната система за случайно разпределение на делата е трагично, обяви главният прокурор Иван Гешев в предаването „Неделя 150” по БНР. Той припомни, че в петък Софийската градска прокуратура образува дело след одитен доклад на независима фирма, който показа, че в системата има пробив.

На практика между тези, която е действала до 2015 г и настоящата нямало разлика. Гешев обаче обърна внимание, че всеки, който иска може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС преди пет години и „да види какво лобиране е паднало” от тогавашния министър на правосъдието (Христо Иванов), Калин Калпакчиев (тогава член на ВСС) и още няколко души, за да бъде въведена точно тази система.

"За мен е необяснимо на какво се дължеше съпротивата на Лозан Панов и няколко дами от ВСС, близки до него срещу одита", каза Гешев. "Може би той ще ни отговори", добави главният прокурор.

Той припомни, че преди пет години тогавашният правосъден министър Христо Иванов е твърдял, че с въвеждането на тази система  „всичко ще тръгне по мед и масло”.

"Но защо 5 г. не е правена проверка, защо 5 г. фирмата я поддържа без пари?, попита Иван Гешев и добави, че за себе с има отговор на въпрса.

"Дошло е времето този проблем да се реши", категоричен е той. Главният прокурор посочи, че дълги години са се чували слухове как всъщност се извършва случайното разпределение на делата, той прочел в статия, че мизата е 10 хил. евро. „Дай боже да не се окаже истина”, допълни Гешев.

Главният прокурор коментира и темата за проверките, които прокуратурата извършва във връзка с извънредното положение и опасността да се породи спекула.

В момента се проверявали складове за спирт, защото имало съмнения, че над 4 млн. тона спирт се задържат умишлено, което пък води до повишаване цената на дезифектантите.

"В момента сме почти във военно положение и се налагат извънредни мерки", обясни главният прокурор.

Той нямал данни за заразени с коронавирус прокурори, но не изключи да има и такива. Самият Гешев се изследвал преди две-три седмици и пробата му била отрицателна.

Той посочи, че сегашната ситуация има и своя положителна страна, а именно „да отсеем зърното от плявата и ни дава възможност да излезем по-обединени".

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт