КТ "Подкрепа": Mярката 60/40 работи само за предприятията без затруднения

https://www.24chasa.bg/novini/article/8410698 www.24chasa.bg
Президентът на КТ "Подкпрепа" Димитър Манолов

Мярката 60/40 работи само за предприятията, които нямат затруднения и единствено ще се възползват от възможността бюджетът да поеме част от трудовите възнаграждения на техните работници. Това се посочва в становище на КТ "Подкрепа" относно предложенията за промени на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март 2020 г, съобщават от синдиката.

КТ "Подкрепа" отново настоява да се извърши незабавна промяна в преходните и заключителни разпоредби на закона, като се възприеме първоначално предложения от синдиката модел на изплащане на средствата директно на осигурените, без посредничеството на осигурителите, за които да се вмени задължение да предоставят информация на НОИ за тези, спрямо които се прилага мярката.

От първия ден на извънредното положение от КТ "Подкрепа" предлагат варианта за компенсации 100 процента за заплати до 800 лв., 80 процента за заплати до 1500 лв., 60 на сто за заплати до 2500 лв, припомнят от синдиката. След като този подход не беше приет, сега от КТ "Подкрепа" предлагат друг вариант отново с намаляващ процент спрямо възнагражденията, в който ще могат да се включат и работещите в малки и средни фирми.

Предложението е фонд "Безработица" да изплаща обезщетение в размер 80 процента от трудовото възнаграждение. Като долната граница е 80 на сто от минималната работна заплата, а горната граница е не повече от 60 на сто от максималния осигурителен доход.

От КТ "Подкрепа" настояват да не се отваря възможност за нови, необосновани уволнения чрез заобикаляне на законови защити като защитата за майки на малки деца, хора с увреждания, синдикални членове.

От синдиката отново искат въвеждане на специален отпуск за някои групи работещи като майки на деца до 12-годишна възраст, които в момента нямат друг вариант освен да използват наличния си платен отпуск, който вече свършва.

" Данъците за бизнеса бяха отложени. Същото трябва да се направи и за самоосигуряващите се лица. Те нито се считат за работници, нито са бизнес, поради което техните нужди са неглижирани, а задълженията им остават непропорционално високи", посочват от КТ "Подкрепа".

Големи групи хора остават без средства за препитание, отбелязват от синдиката. Затова настояваме за спешни мерки за хора, които са в неплатен отпуск; за тези, които са работили само на граждански и други нетипични договори, без трудови такива; за хората, които са освободени от работа, но нямат право на нормално обезщетение за безработица, поради факта, че са ползвали такова през последните три години; за самоосигуряващи се лица; за безработни без право на обезщетение за безработица; за работещи в семейни фирми без трудови правоотношения; за хора без никакви доходи, които до момента са се прехранвали с нерегистрирана заетост, допълват от КТ "Подкрепа".

Според синдиката системата за социално подпомагане категорично не може да гарантира оцеляването на българските граждани. Гарантираният минимален доход е едва 75 лв., а изискванията за получаването му са достъпни само за хора без никакви приходи.

От КТ "Подкрепа" дават пример с четиричленно семейство с двама родители и две деца, които са в ученическа възраст. Допуска се , че получават месечни помощи за отглеждане на дете в размер на 90 лв. Родителите остават без работа през март, нямат право на обезщетение за безработица. Диференцираният месечен доход на това семейство (размерът, който Законът за социалното подпомагане и правилникът към него им гарантира) е 235,50 лв. От него се изваждат детските надбавки. Агенцията за социално подпомагане може да им отпусне едва 145,50 лв. , ако не са имали доходи през февруари. Ако са се регистрирали поне 6 месеца преди това като безработни, каквито те може да не са били тогава. Ако нямат депозит, който надвишава 500 лв. И още много други условия , допълват от синдиката.

"Четиричленно семейство, в което и двамата родители остават без работа, ще може да получи максимум 145,50 лв., ако изпълни неизпълняеми критерии. Докато продължава да дължи вноски по кредити, наеми, битови сметки за ток, парно, вода", посочват от КТ "Подкрепа".

От синдиката искат на всяко домакинство да бъде гарантиран минимален размер средства, с които да може да се изхранва по време на наложените ограничения. Алтернативен вариант е ежеседмичното, безвъзмездно предоставяне на базови хранителни продукти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След уморителни репетиции фокусникът и актьор Ненчо Илчев се прибира към дома, видя зоркото око на "България Днес". Артистът е забелязан на столичната улица "Г.С. Раковски", където, дегизиран със слънчеви очила, преминава лежерно около минувачите. Въпреки че е навън, Илчев има отлични маниери и дори когато кашля, слага ръка пред лицето си. Браво

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин