Правна комисия прие глоби до 1000 лв. за нарушителите на извънредните мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8411235 www.24chasa.bg
Правната комисия прие глоби до 1000 лева за нарушителите на извънредните мерки. Снимка: НС

Разходките в парка да не се глобяват с 5000 лв., а до 1000 лв. реши единодушно правната комисия на заседанието си днес. Предложението е на ГЕРБ, но подобни намаления предложиха също БСП и патриотите. Левицата искаше диапазонът на глобата да е от 500 до 1000 лв., а патриотите предлагаха да е от 500 до 5000 лв.

По-ниските суми ще се прилагат и за тези, които вече са получили глоба, стана ясно по време на заседанието.

„Очаквано предложение. Несъразмерният размер на глоба не води нито до събираемост, нито до превенция", коментира председателят на ВКС Лозан Панов, който е гост на заседанието.

Снимка:Архив
Снимка:Архив

Единодушно беше приета също и идеята на управляващите да се замразят партийните субсидии до края на извънредното положение. Това означава, че всички партии няма да получават държавните помощи до края на извънредното положение и освен това парите ще бъдат намалени, тъй като се излчисляват по формула включваща всеки календарен ден от годината. Тези начисления отпадат. Спестените от субсидиите средства ще отиват за борбата с коронавируса е записано още в закона.

Съществени бяха промените по програмата 60/40. Вече освен 60% от заплатите, държавата ще поема и осигуровките на работниците. Единствените спорове по тези промени бе дали парите да не се превеждат директно по сметката на служителите, но в крайна сметка бе решено да се изплащат на работодателите.

Да бъдат намалени или премахнати наемите за държавни и общинските имоти, като това се решава от министрите и областните управители, се прие още на правна комисия. Предложението е на депутата Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“. Няма да се прекратяват и започналите процедури по ТЕЛК и НЕЛК за определяне на годността за военна служба, бе друго предложение на патриотите, което бе одобрено.

Непроменен остана един от най-спорните членове в закона за извънредното положение - чл. 4., който спъваше работата на Агенцията за обществените поръчки и държавата губеше милиони, но пък законът се сдоби със специално приложение, което посочва десетки видове дела, по които съдилищата продължават работа си. Такива са именно тези по обществените поръчки както и делата за упражняване на родителски права, за екстрадиция и наказателни производства.

Сред най-спорните предложения, които не получиха подкрепата на депутатите, бе да се изплащат минимални заплати на самоосигуряващите се лица и тези в принудителен неплатен отпуск. „Адвокатите са самоосигуряващи се лица и от началото на извънредното положение, останаха без работа“, каза по време на дебатите Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет.

Окончателно поправките на закона за извънредното положение ще бъдат направени утре на извънредното заседание на НС от 9 часа, когато ще се гласува също замразяването на депутатските заплати, актуализацията на бюджета и второ четене на промените в Закона за енергетиката.