В кризата 3-ма се хранят у дома за 1200 лв. на месец, още поне 500 лв. са другите разходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8411807 www.24chasa.bg
Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всичките разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек.

Харчовете за хигиена са поне 35 лв. на месец

Колко пари трябват на едно домакинство месечно, при положение че много работни места са застрашени, а и оставащите на работа не могат да бъдат сигурни доколко редовно и навреме ще получават заплатите си?

Все повече семейства си правят подобна сметка с условието, че ще трябва да се лишават от всякакви глезотии и ще харчат само за най-основното.

Другото условие е да не посягат на спестяванията си, ако имат такива, или поне не на първо време, нито пък да се осланят на опцията “овърдрафт” на банковите си карти или пък да теглят нови кредити.

Според последното изследване на КНСБ за издръжката на живота един българин има нужда от най-малко 629,33 лв. месечно, за да преживее, или общо 1887 лв. за едно тричленно домакинство, състоящо се от двама работещи и едно дете. Данните са от последното тримесечие на 2019 г. и бяха огласени в края на февруари 2020 г.

С обявяване на мерките за справяне с коронавируса обаче

настъпиха

доста промени

- някои харчове нарастват за сметка на други, които може да се отложат във времето или изобщо да се избегнат. Определени стоки поскъпнаха, а други поевтиняха. Освен това зимният сезон е на приключване, което означава, че поне разходите за отопление скоро ще отпаднат, а те са доста съществено перо за много домакинства.

Средното семейство според НСИ е тричленно и се състои от двама възрастни, които работят, и един ученик. То обитава

жилище от 74

кв. м, което

в 94% от

случаите е

собствено,

т.е. няма разход за изплащане на ипотечен кредит или наем.

Тъй като последните месеци бяха студени, през април ще трябва да се отделят пари за плащане на сметките.

Средната сметка за София през миналия отоплителен сезон беше 176 лв. за двустаен апартамент, какъвто е жилището от 74 квадрата. Оттогава имаше едно 4,5-процентно поскъпване, а от 1 април тази година има 26-процентно намаление на цената.

Но тъй като далеч не всички българи се отопляват с парно, а и освен това семейството има разходи за ток и вода, най-добре е да закръглим сумата за комунални услуги на 200 лева месечно. През май и юни тези суми ще са по-ниски, но в никакъв случай няма да паднат под 50-60 лв. Значи

основното

поддържане

на жилището

засега излиза

215 лв.,

като 15-те лева са за таксата за поддържане на входа. 

Разходите за телекомуникации в момента стават от жизнено значение, тъй като близо една трета от заетите работят от вкъщи, за което трябва стабилна интернет връзка, а от нея се ползват и децата, които ходят на училище онлайн.

Среднопретеглената цена на пакетните услуги на телекомуникационните оператори за домашен интернет и телевизия е около 30 лв.

Приемаме, че семейството разполага с един настолен компютър и един лаптоп, за да може работещият от вкъщи и ученикът да не си пречат, в противен случай ще се наложи да купуват нова техника. Станаха 245 лв.

Към тях трябва да добавим и три тарифни плана за мобилните телефони, без които в момента също не може.

Това прави други около 90 лв., значи числото става 335 лв.

Разходите за хигиена според статистиката са били средно 45 лв. месечно на домакинство в края на 2019 г. Само че в тях НСИ включва и разходите по обзавеждането, от което в момента се лишаваме, така че е редно да намалим тази сума на 35 лв. месечно - само за перилни препарати, препарати за миене на съдове, омекотители, белина за дезинфекция, повечко сапун, спирт за почистване на ръцете. Така стигнахме до 370 лв.

Транспортните разходи са около 7% от всичките разходи. След 13 март приемаме, че единият възрастен и детето си стоят вкъщи и само единият възрастен ходи на работа с колата си, както и преди. Отпускаме му 20 литра гориво за целия месец, което прави 40 лв.

Други разходи той няма да има - паркирането в синята и зелената зона е безплатно.

Текущият ремонт и поддръжката на колата се ограничават само с най-необходимото. В градския транспорт водачите вече не продават билети и не се качва контрола. Само в метрото вратите, както и преди, се отварят с карта или билет. И така нашата сума стана 510 лв.

По принцип около 4% от разходите на българското домакинство са за облекла и обувки. За които обаче в момента забравяме - и без това никъде не ходим и никой не ни гледа. Забравяме и едни други 4 процента, които преди това сме харчили за свободно време, култура и образование, задоволяваме се с каквото дават по телевизията. Забравяме и харчовете за туризъм.

За съжаление, няма как да не ядем. Но разходите за храна могат да бъдат най-разтегливото нещо на света. Според медицината един възрастен мъж има нужда от около 2500 kcal дневно. Само че това може да бъде

енергийното

съдържание

на 1 килограм

обикновена

наденица,

която струва

5 лева килото

Но може да бъде и енергийното съдържание на 300 грама ирански черен хайвер.

Според НСИ разходите за храна в момента представляват между 28 и 30% от всички разходи, т.е. някъде към 350 лв. на човек. Т.е. към 510-те лева добавяме други 1200 лв. за тримата човека и сумата дотук става 1710 лв.

И това не е всичко. Ако единият възрастен пуши, значи всеки ден дава поне по 5,20 лв. за цигари, което добавя към разходите на това семейство нови 161 лв., т.е. сумата става 1871 лв.

Съществено перо са разходите за здравеопазване. Само разходите за лекарства и медицинско обслужване според НСИ са 7% от разходите на домакинството, или в пари това прави 84 лв. на тричленно домакинство месечно. Редно е към това сега да добавим маските, ръкавиците, геловете за дезинфекция, витамин C, витамин D, джинджифил (който поскъпна трикратно за две седмици), лимони и пчелен мед и да закръглим тази сума на 90 лв.

Така, независимо дали човек стои вкъщи, дали е останал без работа за постоянно или временно, дали си е взел отпуск - платен или неплатен, едно тричленно българско семейство има нужда поне от 1961 лв. месечно, за да преживее. Засега, тъй като, макар и държавата да отложи срока за плащане на данъците, те все пак ще трябва да се платят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България