Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8411957 www.24chasa.bg
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни в неделя какви нови мерки в подкрепа на икономиката са гласувани.

И при ремонта на схемата обаче не изпълниха исканията на бизнеса - работник от затворена фирма да получава директно 60% от заплатата си от НОИ

1,4 млрд. лв. ще е помощта за бизнеса и гражданите през ББР

10 години ще се връщат заемите от 1500 лева

Безлихвени кредити до 100 хил. за малки и средни фирми

Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40, както настояваше бизнесът, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в неделя.

Предложението е на депутата от ДПС Йордан Цонев и е прието от всички. Така схемата няма да е 70/30, каквито изчисления направи бизнесът, а наистина ще е 60/40, обясни Стоянова. Така много повече работодатели можели да се възползват от нея.

Разходът ще успее да се поеме от заделените 1,5 млрд. лв. от фонд “Безработица”. Тези средства вече са приети от бюджетната комисия заедно с измененията в бюджета в неделя сутринта. Именно досегашният вариант на схемата 60/40, при която работодателят плащаше 40% от заплатата, но и пълните осигуровки, стана причина към нея почти да няма интерес от страна на бизнеса.

Поне 186 735 предприятия ще пострадат заради ограничителните мерки, показва най-оптимистичният сценарий, разработен от депутата от НФСБ Христин Митев. По най-песимистичния

закъсалите

фирми ще са

302 643

Българската банка за развитие ще получи още 700 млн. лв., с които да гарантира заеми на бизнеса и гражданите, съобщи Менда Стоянова. Тази сума ще бъде прибавена към вече дадените 700 млн. лв., с които капиталът на ББР бе увеличен. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

Те ще са помощ за хората, която ще се даде чрез банките. Става въпрос за възможността 3 месеца всички в неплатен отпуск, както и самоосигуряващите се лица да получат безлихвен кредит от 1500 лв. Гратисният период за вноски по него ще е минимум 3, но се обсъжда и възможността за 5 г., а срокът за погасяване - 10, обясни още Менда Стоянова.

Пакетът включва и

безлихвено

финансиране

на малките

предприятия

до 100 хил. лв.,

за да възстановят дейността си и да могат да оцелеят по време на кризата. За тях ще важат същите условия за погасяване.

“Мисля, че тези мерки са много по-добри и работещи от предлаганите от БСП, които бяха отхвърлени - на всички да се дава една минимална заплата за срока на извънредното положение”, заяви Стоянова.

Бюджетната комисия е приела и хора, които получават обезщетения за безработица, да могат да работят на трудов договор при селскостопански производители, докато трае извънредното положение, без да губят обезщетението си. Сключването на този договор ще е много улеснено.

Поемането от държавата и на осигуровките при 60/40 е работещ вариант и благодаря от името на КРИБ на парламента, на правителството и на ресорните министри, че извадиха мярката над вода и че е работеща. Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Организацията подкрепя и допълнителните 700 млн. лв., отпуснати на ББР, както и безлихвените кредити от 1500 лв. Разсрочването и срокът за погасяване били подарък, защото нямало такъв продукт на банковия пазар.

Остава недомислицата да се плаща 100% възнаграждение на хора, които не работят, коментира обаче промяната на мярката 60/40 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него е трябвало да се приеме работникът да се обезщетява с 60% от дохода. Според Велев в приетия вариант мярката 60/40 пак не работи и опашките пред бюрата по труда няма да намалеят.

По повод безлихвените кредити от 1500 лв. той заяви, че уточняването на сроковете за връщане прави мярката работеща.

Няма да се тегли заем от МВФ

Вдига се таванът на външния дълг до 10 млрд. евро

България няма да тегли заем от МВФ като буфер за спряване с кризата с коронавируса. Това стана ясно в неделя, след като бюджетната комисия на парламента на извънредно заседание прие окончателно актуализацията на бюджета за тази година.

В събота шефката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ внесе две предложения - да се вдигне таванът на външния дълг до 10 млрд. евро чрез възможността за нови облигации и БНБ да може да предоставя кредити на държавата чрез заем от МВФ.

В неделя на заседанието на комисията финансовият министър Владислав Горанов настоя Стоянова да оттегли предложението си. Рано е за подобен дебат, заяви Горанов. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове, обоснова се министърът.

Другото предложение - за облигациите, бе прието.

Предложението на БСП пари за модернизация на армията да бъдат насочени към справяне с последиците от кризата не беше прието. Червеният депутат Румен Гечев обясни, че мярката ще обхване 42 000 души и ще струва 914 млн. лева. И допълни, че идеята била да се даде по една минимална работна заплата, в това число и осигуровки, за всеки месец от извънредното положение, през което хора са в неплатен отпуск.

ДПС поиска промени при мярката 60/40 и в часта, която поема държавата, да се включат и осигуровките. ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.

Гласуваната актуализация на бюджета има за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

Увеличават се разходите по бюджета на общественото осигуряване, като във фонд “Безработица” се добавя 1 млрд. лева. Предвидени са 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Вдига се капиталът на Българската банка за развитие със 700 млн. лева. Предвиден е за тази година дефицит в бюджета от 3,5 млрд. лева, а нов дълг може да се поеме до 10 млрд. лева.