Преводачът на Борисов в Белия дом с изобретение за коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8412347 www.24chasa.bg
Вляво е д-р Мермерски Снимка: "България Днес"

Д-р Йонко Мермерски, който от години живее в САЩ, и екипът му, в който има още драма българи, разработват симптоматични бързи тестове за COVID-19.

Българинът е създател на редица патентовани изобретения, сред които добавка за дизелово гориво, пробиотични капсули и пречиствателни филтри за битови кумини.

"Тестуването представлява една мозайка от тестове, асимптоматични и симптоматични. Асимптоматичните имаме 3 вида – такива, които не са заразени, такива, които са заразени, но нямат симптоми и такива, които са го изкарали", посочва д-р Мермерски пред бТВ.

"В момента работим с министерстовото на щатите, бихме се радвали и с българското министерство на здравето в България също, ако могат да окажат съдействие за допълнително тестване".

В началото на 90-те той става преподавател в университета "Джоджтаун" в САЩ. През 1995 г. започва работа в Американската асоциация на медицинските университети, където подготвя изпитите за постъпване в медицинските факултети на всички американски университети. Днес е консултат към същата асоциация.

Автор е на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни.

Преводач е на българския премиер Бойко Борисов по време на срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.